TV műsor

Cselgáncs-vb - Cirjenics és Vég is kiesett

Sport, 2021.06.11

Cirjenics Miklós a második, a szintén 100 kilogrammos Vég Zsombor pedig az első mérkőzésén kikapott, így búcsúzott pénteken a budapesti Papp László Sportarénában zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon.

A paksi Cirjenics - aki eddig két Grand Slam/Grand Prix-aranyat szerzett - a vb előtt 28. volt a súlycsoport világranglistáján, így kontinentális kvótás helyen állt. A kvalifikációs menetrend szerint kategóriánként az első 18 indulhat Tokióban, a rendező japánok automatikusan megkapják a kvótát, a maradék 120 helyet pedig a közvetlen kvalifikációról épphogy lemaradó versenyzők kapják kontinentális eloszlásban, Európának 25 (13 férfi és 12 női) kvóta jut. A 31 éves Cirjenics pénteken nemcsak az ötkarikás részvételért harcolt, hanem azért is, hogy feljebb kerüljön a "direkt kvótások" közé, ehhez a magyar szövetség számításai szerint legalább két mérkőzést kellett nyernie a világbajnokságon. Ebben az esetben a kijutás mellett a kontinentális kvótája átkerülne a jelenleg mögötte legmagasabban jegyzett magyarnak, az olimpiáról elvileg lemaradó Ungvári Miklósnak.

A riói olimpikon Cirjenics a 64 között a nemzetközi szövetség menekült csapattagjaként induló, szíriai származású Adnan Khankannal találkozott. Két perc "ismerkedés" után a magyar egy külső horogdobással véget vetett a küzdelemnek, majd nem sokkal később már a mongol Otgonbaatar Lkhagvasurennel találta magát szemben. Első meccsükön a 2018-ban vb-harmadik, Ázsia-bajnok ellenfél stabilan tartotta magát, rendre lelépett a hazai dzsúdós indításairól, majd 47 másodperccel a vége előtt megkontrázta Cirjenics dobását, kiemelte és földre vitte őt, amire vazaarit kapott. Ezt a hátrányt az Atomerőmű sportolója márt nem tudta ledolgozni, így helyezetlenül zárt, és a vb utáni világranglistáról derül majd ki, hogy pontjai elegendőek-e a kvótás helyezéshez.

Súlycsoporttársa, a ceglédi Vég első felnőtt világbajnokságán, a 64 között a svéd Joakim Dvärbyval csapott össze, aki 32 évesen még csak egy Grand Prix-ezüstéremnél tart. A 19 éves magyar 37 másodpercig tartotta csak a lépést skandináv riválisával, aki egy válldobásra ippont kapott, és győzött.

A vasárnapig tartó vb-n - amely a kvalifikációs sorozat utolsó és idei legfontosabb állomása - 131 ország mintegy 700 dzsúdósa verseng.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!