Cselgáncs-vb - Karakas maratoni győzelme, Ungvári nyolcaddöntős

Sport, 2021.06.08

A tavaly Európa-bajnok Karakas Hedvig maratoni győzelemmel kezdett kedden a budapesti Papp László Sportarénában zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon.

A 2020-ban az év sportolónőjévé választott Karakas - aki a Papp László Sportarénában már négy Grand Prix, illetve Grand Slam-érmet szerzett - 11-edikként stabil kvótás helyen állt a világranglistán. A hazai vb-n a 32 között a brazil Ketelyn Nascimento várt rá, első összecsapásukon az idei pánamerikai bajnokságon ezüstérmes ellenfél rendkívül szívósnak bizonyult. Sikeresen kibújt a földharcokból, hárította a karfeszítéseket, az aranypontig tartó hosszabbítás egy-egy intésről indult. Újabb földharcok következtek, de Nascimento rendre meg tudta zavarni a 31 éves magyart, majd a hetedik percben már mindketten két figyelmeztetésnél tartottak. A brazil a tizedik percben leszorította a BHSE versenyzőjét, aki két másodperccel a vazaarit jelentő tíz másodperc előtt kitornázta magát szorult helyzetéből. A csata már a 16. (!) percében járt, amikor a vb-harmadik magyarnak végre sikerült a karfeszítés, melyet elcsigázott ellenfele azonnal lekopogott.

Karakas a 16 között az orosz Anasztaszija Konykinával találkozik.

Az olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnoki bronzérmes Ungvári Miklós 73 kilóban a 32 között a gambiai Faye Njiável csapott össze, és a harmadik perc végén egy toló-dobó mozdulattal a földre vitte riválisát. A bíró először vazaarit ítélt, majd a zsűri tanácsára ipponra módosította döntését, így a 40 éves magyar bejutott a nyolcaddöntőbe, ahol a mongol Tsogtbaatar Tsend-Ochir vár rá.

Súlycsoporttársa, Szabó Frigyes kevesebb szerencsével járt, ugyanis a spanyol Salvador Cases Roca két perc elteltével kontrából leszorította őt, melyből már nem tudott kiszabadulni. Ezzel az UTE dzsúdósa számára véget ért a vb, és az olimpiáról is lemaradt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!