Cselgáncs-vb - Tizenegy magyar egy éremért Taskentben - ELŐZETES

Sport, 2022.10.05

Csütörtöktől 11 magyar cselgáncsozó részvételével rendezik meg a 35. világbajnokságot Taskentben, a szakvezetés egy érmet vár a küldöttségtől. A vb a kétéves olimpiai kvalifikációs sorozat idei legfontosabb állomása.

"Egy érmet és egy pontszerző helyet tűztünk ki célként" - nyilatkozott az MTI érdeklődésére Nagy András főtitkár. - "A távoli helyszín és a nagy költségek miatt lépcsőzetesen utazik Üzbegisztánba a küldöttség, a versenyzőkön kívül ezúttal csak Tóth László elnök, Murakami Kijosi szakmai igazgató, Ungvári Miklós férfi és Braun Ákos női kapitány, valamint Dénes László masszőr lesz jelen."

Nagy András elmondta, az Európa-bajnok Karakas Hedvig 63-ból visszatér az 57 kilogrammba, kipróbálja régi súlycsoportját, és ennek alapján dönt majd a folytatásról.

"A nemzetközi szövetség nemrég kiadott protokollja alapján Taskentben már nem lesz buborék, de koronavírustesztek igen. Remélhetőleg a vb után tovább lazítanak majd a Covid-szabályokon" - tette hozzá.

Az előző világversenyt, az áprilisban Szófiában rendezett Európa-bajnokságot két bronzéremmel zárták a magyarok Özbas Szofi (63 kg) és Ungvári Attila (81) jóvoltából. A taskenti magyar keretből ketten álltak már világbajnoki dobogón: Tóth Krisztián 2014-ben ezüst-, tavaly pedig bronzérmet nyert, Karakas Hedvig 2009-ben harmadik lett.

Magyarország két világbajnoki címnél tart, 1993-ban Kovács Antal, 2005-ben pedig a szintén paksi Braun Ákos állhatott fel a dobogó tetejére.

A vb zárónapján kerül sor a vegyescsapatok versenyére - ez a szám már szerepelt a tavalyi tokiói olimpia programjában -, ezúttal a több kategóriában "lyukas" magyar válogatott nélkül.

Ami a 12 500 férőhelyes Humo Arénában sorra kerülő vb pénzdíjait illeti, az összdíjazás 998 ezer euró lesz. Az egyéni küzdelmekben az aranyérem mellé 26 ezer euró (11 millió forint) jár a versenyzőnek és edzőjének. Az ezüst 15, a bronz 8 ezer eurót ér.

A taskenti vb-re - melyen az ukrajnai háború miatt nem indulnak orosz és fehérorosz dzsúdósok - 86 ország 583 versenyzője regisztrált. A rekordot a 2011-es párizsi világbajnokság tartja, ahol 132 ország 871 versenyzője szerepelt.

Az előző, 2021-es vb-n a 18 fős magyar válogatott Tóth Krisztián révén egy bronzérmet szerzett Budapesten.

A magyar vb-csapat:

-------------------

férfiak:
81 kg: Ungvári Attila (Győri AC)
90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Nerpel Gergely (TFSE)
100 kg: Vég Zsombor (Ceglédi VSE), Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE)
+100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE Győr)

nők:
52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE)
57 kg: Karakas Hedvig (BHSE), Kovács Kitti (BHSE)
63 kg: Özbas Szofi (BHSE)
70 kg: Gercsák Szabina (DVTK)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!