Dél-Afrika után, Sevilla előtt Dunavarsányban a férfi kajakosok

Sport, 2024.02.29

Az egy hónapos dél-afrikai edzőtáborozás után ezen a héten Dunavarsányban készül Hüvös Viktor férfi kajakos csoportja, hogy aztán vasárnap már Sevilla felé vegye az irányt egy újabb háromhetes meleg égövi munkára.

Az M4 Sportnak az olimpiai bajnok Tótka Sándor csütörtökön azt mondta, jól sikerült a dél-afrikai edzőtábor, a jövő héttől Spanyolországban pedig már a csapathajós - páros, négyes - edzéseken lesz a hangsúly és egyesben is komolyabb iramban fognak evezni.

"Azon leszünk, hogy a lehető legjobb formában legyünk a válogatókon, illetve a szegedi világkupán" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy a párosa Nádas Bencével, illetve a Kuli Istvánnal, Csizmadia Kolossal és Nádassal alkotott, tavaly világbajnoki ezüstérmes négyesük mennyire megbonthatatlan, Tótka azt válaszolta, hogy semmi sem megbonthatatlan, ezt már 2021-ben megtanulták - akkor sérülés miatt néhány héttel az olimpia rajtja előtt át kellett alakítani az egyéget.

"Azon dolgozunk, hogy elkerüljük a sérülést. Profibb a felkészülésünk, mint három éve, alázattal végezzük a munkát és bízunk a legjobbakban" - mondta az UTE kajakosa, hangsúlyozva, hogy sok versenyen, sok távon kell még bizonyítaniuk.

Hozzátette: nagy előny, hogy idén már nem kell a kvótaszerzésre összpontosítaniuk, hiszen tavaly begyűjtötték a maximális hat indulási jogot férfi kajakban, Nádassal pedig már ősszel elkezdték a páros edzéseket, így más szinten is tartanak. Tótka Sándor bízik abban, hogy a négyessel idén a tavalyi világbajnoki formát is túl tudják majd szárnyalni.

Mint mondta, egyelőre a sevillai edzőtáborra koncentrál, de természetesen foglalkoztatja az ötkarikás verseny is, már elkezdte a mentális felkészülést. Szerinte olimpiát csak úgy lehet nyerni, ha az edzések mellé sok mást is odatesz az ember - regenerációt, táplálkozást, nyújtást, gyógytornát -, ezt a szemléletet próbálja átadni a társainak is.

Nádas Bence szerint csapatként sokat léptek előre az egy hónapos dél-afrikai edzőtábor alatt és nagyon várja a sevillai csapathajós edzéseket.

"Hosszú idő után először végre úgy kezdünk bele egy tavaszi csapathajós edzőtáborozásba, hogy ugyanaz a koncepció, ugyanaz a felállás, mint tavaly és nem kell a nulláról elindulni" - nyilatkozott.

Ő is azt mondta, hogy foglalkoztatja az olimpia, de addig még hosszú az út, és azon igyekszik minden pillanatot megélni - a Párizsba utazó magyar kajak-kenu válogatott összetétele a hazai válogatókon alakul majd ki.

Júniusban Szegeden Európa-bajnokságot is rendeznek, az MVM Szegedi VE világ- és Európa-bajnok kajakosa így duplán hazai pályán versenyezhet majd.

"Nagyon örülök, hogy a májusi világkupa és az Eb is ott lesz, hiszen nagyszerű a pálya, a viadalt profi csapat rendezi és magyar nézők előtt óriási élmény versenyezni. Bízom benne, hogy ezúttal dobogóra is tudunk majd állni" - utalt arra, hogy a 2019-es világbajnokságon ötödikek lettek a négyessel a Maty-éren.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!