Dragan Djukic: Meglepetést okozhat a magyar válogatott a világbajnokságon!

Sport, 2021.01.14

Dragan Djukic a mai napig nagyon népszerű a szegedi szurkolók körében. A szerb edző a koronavírus idején is igyekezett hasznosan elfoglalni magát. Hiánypótló szakmai könyvet írt a 3:2:1-es védekezésről.

Dragan Djukic A nagyinterjú során nemcsak erről, hanem az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokságról és a jövőbeni terveiről is beszéltünk.
 
WR: Először is, hogy van Ön és a családja ebben a pandémiás időszakban?

DD: Mindenekelőtt szeretném megragadni az alkalmat arra, hogy egy jobb és egészségesebb 2021-es esztendőt kívánjak az interjú olvasóinak! Remélem, hogy a sport és az egész élet visszatér a korábban megszokott, normális kerékvágásba. Természetesen ebben a helyzetben a családom és én se tehetünk mást, mint próbálunk egészségesek maradni és fokozottan figyelünk a környezetünkre is. A lányom Chilében, a fiam pedig Németországban él. A feleségemmel Belgrádban lakunk és innen követjük az egész világ történéseit. Ha valami jó ebben a mostani időszakban, talán az, hogy az emberek közelebb kerültek egymáshoz, több időt töltenek együtt. A saját példám is ezt mutatja, mivel korábban nagyon sokat voltam a világ különböző részein, most viszont többet tudok itthon lenni.  

WR: A koronavírus okozta körülmények mennyire változtatták meg a napjait? Hogyan próbál meg együtt élni ezzel a mostani helyzettel?

DD: Ebben a jelenlegi helyzetben minden nagyon más és bizonytalan, mivel semmit nem lehet tervezni. Számos mérkőzés, versenysorozat marad el a kialakult körülmények miatt. Biztosnak gondolt munkákat, felkéréseket mondanak le. Mindig munkamániás voltam, így a mostani körülmények között is meghatározza a kézilabda a napjaimat. Kezdésnek minden reggel elolvasom a kézilabda világából érkező híreket, majd mérkőzéseket elemzek Skandináviától Görögországig. Szeretek naprakész lenni és úgy gondolom, hogy ez kötelessége is a kézilabdával foglalkozó edzőknek, szakértőknek, mivel így tudunk új tehetségeket találni és új stratégiákat alkotni. Végső soron pedig így tudjuk a csodálatos sportágunkat fejleszteni.  

WR: Az biztos, hogy nem unatkozott, hiszen nemrég jelent meg a „3:2:1 Back to basics” című könyve, amihez ezúton is gratulálok. Miért döntött úgy, hogy könyvet ír a 3:2:1-es védekezésről?

DD: Köszönöm a gratulációt! Úgy gondolom, még ebben a nagyon nehéz időszakban is lehetőség van arra, hogy tegyél valami hasznosat magadért és a közösségért is. A COVID-19 megfékezése érdekében hozott intézkedések jelentősen korlátozták a mozgás és az utazás szabadságát. Ez pedig számos szabad időt hozott az életünkbe, ami alkalmat teremtett arra, hogy mindenki többet foglalkozzon magával, gondolkozzon az élet lényegéről és a sportágunkról is. A könyv elkészítésének az ötlete már nagyon régóta motoszkált bennem. Egészen 2002-ig kell visszamennünk az időben, amikor Budapesten, magyar edzőknek tartottam előadásokat. Az elképzelés megvalósítására most érkezett el az idő. A könyv címe tulajdonképpen magáért beszél és szimbolikusan jelzi, hogy itt az idő az újrakezdéshez, az alapvető értékekhez történő visszatéréshez. Emlékeznünk kell arra, hogy kik is vagyunk és hogy a sikerhez kitartással, szorgalommal és munkával vezet az egyetlen út.

WR: Milyen célt fogalmazott meg a könyv írásakor? Milyen üzenetet szeretne eljuttatni az érdeklődőknek?

DD: Az a véleményem, hogy a védekezés a legfontosabb része a legtöbb sportágnak. A játék azon eleme, ami trófeákhoz segít és különbséget tesz egyes csapatok között. Ez valamennyi kézilabda iskola meghatározó jellemzője. Sokfélesége a játék szépségéhez járul hozzá. Emellett néhány személyes motivációm is volt a könyv témájának kiválasztásakor. A 3:2:1-es védekezés egy olyan klasszikus formáció, amivel 1972-ben Jugoszlávia aranyérmet nyert Münchenben az olimpián. Éppen ezért talán meglepő is lehet, hogy abban az országban, ahol megalkották ezt a védekezési rendszert egyetlen szakirodalom sem foglalkozott még átfogóan e témával. Ez napjainkig fennállt és úgy gondoltam itt az idő arra, hogy valaki foglalkozzon vele és beszéljen erről. A könyv szerb-horvát és angol nyelven jelent meg. A visszajelzések eddig nagyon pozitívak és jelentős az érdeklődés iránta. Általánosságban elmondható, hogy nagyon kevés a kézilabda szakirodalom. Remélem, ezzel másokat is inspirálni tudok arra, hogy publikálják a kézilabdával kapcsolatos ötleteiket, gondolkodásukat.
 
WR: A 2019–2020-as férfi EHF-bajnokok ligáját a THW Kiel nyerte. Úgy gondolom, hogy a 3:2:1-es védekezésük kiváló példa lehet, Domagoj Duvnjak vezetésével. Mi a véleménye erről?

DD: A trendek időről időre visszatérnek. Nem csak a sportban, hanem az élet számos területén. Ilyen például a divat is. Hasonló a helyzet a 3:2:1-es védekezéssel is. Ráadásul a kézilabda jelenleg érvényes szabályai még több okot adnak a nyitott védekezési formációk alkalmazására. Amikor erről a témáról beszélünk nem kerülhető meg az országonként eltérő játékos kiválasztási folyamat sem. Ez ugyanis egy nagyon összetett kérdéskör, aminél azt sem szabad elfelejteni, hogy egy csapat, vagy egy játékos nem érhet el a csúcsra, ha csak egyetlen választási lehetősége van. (pl. egy védekezési formáció, vagy egy lövéstechnika stb. .) A Kiel nagyon eredményesen alkalmazza a 6-0-ás védekezési formát is, így az ellenfeleknek alaposan, több támadási variációval is készülniük kell ellenük. Domagoj Duvnjak valóban egy kiváló példa. Ő egy olyan klasszis játékos és sportoló, aki a játék ezen szegmensének valódi értelmet ad, minden tekintetben egy igazi vezér és ma ő a legsokoldalúbb játékos.

WR: Nagyon úgy tűnik, hogy az Ön kreativitása határtalan. Kézilabda tábor, kézilabda szakkönyv. Mi a következő megvalósításra váró terve? Edzőként tervezi a visszatérését?

DD: A „Handball4all” elnevezésű kézilabda tábor egy különleges projekt számomra. Ez a szenvedélyem és vágyam is egyben, mivel szeretnék átadni valamennyit abból a tudásból és tapasztalatból, amit az elmúlt évtizedekben a kollégáim és a tanítványaim segítségével szereztem. Jellemzően a világ minden részéről érkeznek a táborba, tehát elmondhatjuk, hogy minden téren nemzetközinek tekinthető. A munkatársaim jelentős segítsége nélkül azonban lehetetlen lenne megszervezni és megvalósítani, amiért mérhetetlenül hálás vagyok nekik. A kérdés második részére válaszolva azt tudom mondani, hogy természetesen még mindig kézilabda edzőként látom magam. Elegendő a vágyam, a motivációm és az energiám ahhoz, hogy valami új feladatot lássak el. Arra számítok, hogy ez hamarosan meg is talál.
 
WR: Másodszor rendeznek Egyiptomban férfi kézilabda-világbajnokságot. Ez a világverseny azonban már az elkezdése előtt nagyon kaotikus volt. Mit vár ettől a tornától?

DD: A legfontosabb, hogy megrendezik a világbajnokságot! Ha a sok bizonytalanság ellenére is magas szintű kézilabdát láthatunk majd, akkor biztosan számos izgalom vár ránk. Az új, 32 csapatos lebonyolítás kisebb válogatottak számára is lehetőséget nyújt arra, hogy megízleljék a nagyobb világesemények légkörét és erősebb csapatok ellen is játsszanak. Remélem, hogy ez is elősegíti a kézilabda fejlődését. Szintén az új szabályoknak köszönhetően sok múlik majd a csoportmérkőzéseken és az utána következő középdöntős találkozókon is. A játékosoknak mindig a soron következő ellenfeleikre kell összpontosítani, nincs idő messzebbre tekinteni. Nagy érdeklődéssel várom Magyarország, Egyiptom és Portugália játékát. Szerintem ezek a csapatok kellemes meglepetést okozhatnak. Kíváncsi vagyok milyen lesz a felforgatott kerettel érkező németek játéka, de említhetem a tapasztalt, rutinos játékosokkal kiálló spanyolokat is. A favoritom azonban a norvég válogatott, akik az előző két világbajnokságon kétszer játszottak döntőt. Hihetetlenül jó csapat és nagyon éhesek a sikerre. Ez az egyik legfontosabb. Természetesen nem szabad elfelejteni a jelenlegi világbajnok Dániát, vagy Horvátországot sem, akik szinte teljes kerettel és hatalmas motivációval küzdhetnek a tornán. A francia válogatott nagy kérdés. A játékosok jelenlegi formája kétkedésre ad okot, ugyanakkor egy olyan válogatottról beszélünk, amelyet mindig említeni kell és komolyan kell számolni velük.

WR: Végezetül, mit üzenne a kézilabda rajongóknak?

DD: Azt üzenem nekik, hogy élvezzék a sportot! Támogassák és szeressék a kedvenc csapataikat, még akkor is, ha éppen nem szerepelnek jól. Legyenek vidámak és adjanak minden napnak értelmet, mert ezen a bolygón élni olyan ajándék, amit használni kell. Bízzanak benne, hogy lesznek kézilabda tornák. A tokiói olimpia, illetve a következő kézilabda Európa-bajnokság, többek között az új szegedi arénával, már teljesen más hangulatú lehet a szurkolók részvételével. Ennek köszönhetően pedig a sportnak és a kézilabdának elérkezhet a nagy visszatérése az életünkbe!
 
Az interjút Dr. Kovács Máté készítette.
(Webrádió)

Címkék

Dragan Djukic Kézilabda
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!