Eb-selejtezők - A magyarok megfigyelő szerepben kezdenek - ELŐZETES

Sport, 2023.03.23

Pénteken rendezik a magyar érdekeltségű csoport első fordulós mérkőzéseit a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezősorozatban, ugyanakkor Marco Rossi szövetségi kapitány együttese éppen a nyitókörben szabadnapos lesz, így elsőként megfigyelheti a soron következő riválisait.

Az elmúlt időszak eredményei alapján a magyar és a szerb válogatott számít favoritnak az ötösben, de az olasz szakember figyelmeztette a szurkolókat és a játékosokat: ez korántsem jelenti azt, hogy a nemzeti együttes könnyedén jut majd ki a kontinensviadalra, ugyanis Bulgária és Montenegró sem ígérkezik könnyű ellenfélnek, de még Litvánia is okozhat meglepetést.

A nyitónapon a tavaly világbajnoki résztvevő, de Katarban a csoportkör után nyeretlenül búcsúzó szerbek a lehető legkönnyebb meccsel kezdenek, a világranglistán mindössze 144. helyezett litván csapatot fogadják a jó rajt reményében. Nagy meglepetés lenne, ha Magyarország déli szomszédja nem gyűjtené be a három pontot pénteken este.

A G csoport küzdelme viszont már előtte, 18 órától megkezdődik a Bulgária-Montenegró összecsapással, melynek vélhetően nagyobb jelentősége lesz a végelszámolást illetően. Bár a hazaiak az elmúlt évtizedben kifejezetten gyengén szerepeltek a különböző sorozatokban, Marco Rossi szerint a tavaly júliusban kinevezett szerb Mladen Krstajic irányításával sokkal agresszívebb futballt játszanak, így veszélyes riválisok lehetnek. A bolgárok nyitánya azért is érdekes, mert hétfőn éppen ők vendégeskednek majd a Puskás Arénában a magyar csapat Eb-selejtezős rajtján. Montenegró csapatában vannak európai élbajnokságokban edződő futballisták, azonban az elmúlt években a válogatott adós a jó eredményekkel, így meglepetés lenne, ha éppen most sikerülne először kijutnia egy világversenyre.

A 2024-es, németországi kontinensviadalra az első kettő utazhat az ötösből. A magyar csapatnak némi biztonságot adhat, hogy a tavalyi remek Nemzetek Ligája-szerepléssel, azzal, hogy az élvonalban nyolcadik lett, szinte biztosan pótselejtezőn javíthatna sikertelen kvalifikáció esetén. Amennyiben a magyarok lecsúsznak az első két pozícióról, csak akkor maradnak le a pótselejtezőről is, ha a Nemzetek Ligájában előttük végző holland, horvát, spanyol, olasz, dán, portugál, belga hetesből legalább négy nem jut ki hagyományos módon az Eb-re, amire minimális az esély. Marco Rossi tanítványainak ugyanakkor egyértelmű célja, hogy ezúttal ne kényszerüljenek "pótvizsgára", azaz az 1986-os világbajnokság óta először jusson ki a csapat egyenes úton egy nagy tornára. Az előző két alkalommal egyformán pótselejtezőn vívta ki az Eb-részvételt a magyar válogatott.

Eb-selejtező, G csoport, 1. forduló:

péntek:
Bulgária-Montenegró, Razgrad 18.00
Szerbia-Litvánia, Belgrád 20.45


A csoport további programja:

2. forduló (március 27.):
MAGYARORSZÁG-Bulgária, Puskás Aréna 20.45
Montenegró-Szerbia, Podgorica 20.45

3. forduló (június 17.):
Litvánia-Bulgária, Kaunas 15.00
Montenegró-MAGYARORSZÁG, Podgorica 18.00

4. forduló (június 20.):
Bulgária-Szerbia, Razgrad 20.45
MAGYARORSZÁG-Litvánia, Puskás Aréna 20.45

5. forduló (szeptember 7.):
Litvánia-Montenegró, Kaunas 20.45
Szerbia-MAGYARORSZÁG 20.45

6. forduló (szeptember 10.):
Montenegró-Bulgária 18.00
Litvánia-Szerbia, Kaunas 20.45

7. forduló (október 14.):
Bulgária-Litvánia 18.00
MAGYARORSZÁG-Szerbia, Puskás Aréna 20.45

8. forduló (október 17.):
Litvánia-MAGYARORSZÁG, Kaunas 20.45
Szerbia-Montenegró 20.45

9. forduló (november 16.):
Bulgária-MAGYARORSZÁG 20.45
Montenegró-Litvánia 20.45

10. forduló (november 19.):
MAGYARORSZÁG-Montenegró, Puskás Aréna 15.00
Szerbia-Bulgária 15.00
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!