ECA-közgyűlés - Ceferin: a futballban nincs helye egoizmusnak és nárcizmusnak

Sport, 2023.03.27

A futballban nincs helye egoizmusnak, nárcizmusnak és féltékenységnek Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke szerint, aki a kontinens klubjait tömörítő szervezet (ECA) budapesti közgyűlésén beszélt erről hétfőn.

A szlovén sportvezető az eseményt megnyitó beszédében úgy fogalmazott: a modern futballnak szüksége van folyamatos, egészséges párbeszédre, valamint a sportágban érintettek szoros együttműködésére.

"A klubok a rendszer nélkülözhetetlen tagjai, hiszen ők alkotják annak a piramisnak az alapját, amelyen keresztül az európai sportmodellben a kontinentális versengéshez vezet az út" - mondta Ceferin, s hangsúlyozta, 15 évvel ezelőtt mérföldkő volt az ECA létrehozása. A szervezetnek jelenleg nem tagja több elitklub sem, így például a Real Madrid, az FC Barcelona és a Juventus, amelyek az utóbbi években az Európai Szuperliga (ESL) megalapításának ötletével kivívták az UEFA, valamint a nemzetközi szövetség (FIFA), állami és politikai vezetők, illetve a futballvilág más befolyásos személyiségeinek ellenszenvét.

"Az ECA egy demokratikus érdekképviseleti szövetség, amelynek ajtaja nyitva van minden európai tagszervezet számára, s amelynek egyenes, őszinte, de lojális kapcsolata az UEFA-val megmutatja az egyetlen létező utat az intézmények közötti párbeszédre és együttműködésre" - hangsúlyozta az UEFA-elnök.

"Az elmúlt években az UEFA és az ECA együttműködésének köszönhetően új szintre emeltük az Európa-ligát, valamint létrehoztuk a Konferencia-ligát, amely minden előzetes ellenérzéssel szemben bebizonyította, hogy igenis szükség van rá" - jelentette ki az 55 éves Ceferin, hozzátéve, hogy mindezeken túl számos más, a klubokat előnyös helyzetbe hozó programot hívtak életre.

"A futball az élet iskolája, a kultúránk és a történelmünk része, megfűszerezve egy nagy adag szenvedéllyel. Ezt a játékot nekünk közösen, együttes erővel kell fejlesztenünk mindenki számára, a saját egyéni érdekeink figyelembe vétele nélkül" - zárta beszédét a szlovén UEFA-elnök.

Gianni Infantino, a FIFA elnöke ezután azt emelte ki, hogy a labdarúgás világában mindenkinek és minden szervezetnek megvan a maga sajátos szerepe, a mindenki számára megfelelő és jó eredményeket ugyanakkor csak akkor lehet elérni, ha a különböző szereplők együttműködnek.

"Ma új szándéknyilatkozatot írtunk alá az ECA vezetőivel, amely egységet és stabilitást biztosít mindannyiunk számára egészen 2030-ig" - közölte az 53 éves svájci sportvezető.

"Fenntarthatóbb és átláthatóbb sportági modell kialakításán dolgozunk, közben pedig változatlan célunk visszajuttatni a bevételeket a kluboknak és a nemzeti szövetségeknek" - mondta.

Infantino úgy fogalmazott: a FIFA világszerte felel a labdarúgásért, ezért azzal a céllal utazott Budapestre, hogy az ECA-közgyűlésen résztvevőkkel közösen, együtt dolgozva gyorsítsa tovább a futball fejlődését az egész világon.

"A mai nap mérföldkő, hiszen egy csodálatos 15. születésnapot ünneplünk, közben pedig aláírtunk egy olyan szándéknyilatkozatot, amely a 2030-as világbajnokság utánig szabályozza és világossá teszi a közös munkát, a célokat és azok elérésének módjait" - jelentette ki a FIFA elnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!