Elhunyt Ottavio Cinquanta, a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség volt elnöke

Sport, 2022.07.18

Nyolcvanhárom éves korában elhunyt Ottavio Cinquanta, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tiszteletbeli tagja, a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) korábbi elnöke.

A NOB hétfői közleményében emlékeztetett, hogy az olasz sportvezető 1994-ben lett az ISU elnöke - egészen 2016-ig maradt posztján -, és 1996-ban lett tagja az olimpiai bizottságnak.

Cinquanta - aki fiatal korában gyorskorcsolyázó volt, de megpróbálkozott a jégkoronggal és az atlétikával is - az ISU-ban az élen járt, hogy például a rövidpályás gyorskorcsolya bekerüljön az ötkarikás programba, és a műkorcsolya pontozását is megreformálta.

Hazájában a jégsport szövetségben több munkakörben is dolgozott. A NOB-ban végrehajtó bizottsági tag és a téli sportágakat tömörítő szervezet képviselője is volt.

"Ottavio Cinquanta nagy odaadással és mély tudással vezette az ISU-t, és annak minden szakágát. Nagy tekintélyű vezetővé vált, nem csak az ISU-n belül, hanem az összes téli sportszövetség között is. Számomra mindig megbízható barát volt, a tanácsai mindig őszinték voltak" - fogalmazott Thomas Bach elnök a NOB levelében.

Cinquanta emléke előtt tisztelegve a lausanne-i Olimpiai Házban három napra félárbocra eresztik az ötkarikás lobogót.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!