Eltiltották a világranglistán Tóth Krisztiánt megelőző georgiai cselgáncsozót

Sport, 2024.03.19

Eltiltották Luka Majsuradzét, a cselgáncsozók férfi 90 kilogrammos világbajnoki címvédőjét, az egyetlen olyan versenyzőt, aki az olimpiai rangsorban megelőzi Tóth Krisztánt.

A judoinfo.hu szakportál értesülései szerint a 26 éves georgiai sportoló így biztosan nem vehet részt a párizsi olimpián, mivel őszig szól az eltiltása. Majsuradze tavaly áprilisi mintájában a szelektív androgénreceptor-modulátorok (SARM) közé tartozó osztarin nevű tiltott anyagot találtak, aminek hatása az anabolikus szteroidokéhoz hasonló: elősegíti az izomtömeg növekedését, a felépülés javulását és a súlycsökkenést.

A doppingolásról szóló hírek már hetekkel ezelőtt szárnyra kaptak, ezt azonban sem a nemzetközi szövetség (IJF), sem a Georgiai Doppingellenes Ügynökség nem erősítette meg eddig, de nem is cáfolták. Az olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián nagy vetélytársa közvetlenül a vizsgálat előtt bevett étrend-kiegészítők elemzését kérte, ez alapján a doppingolás tényét nem szándékos szennyeződésnek minősítették. A georgiai ügynökség szerint Majsuradze és csapata - főként egyik rehabilitációs szakembere, aki arra buzdította a versenyzőt, hogy koncentrációja javítása érdekében vegye be a készítményt - hanyagságára hivatkozva 2024 október 16-ig felfüggesztette a georgiai sportoló versenyengedélyét.

Az még kérdéses, hogy Majsuradze tavaly májusban szerzett vb-címét megtarthatja-e, melyet a pozitív mintaszolgáltatás után szerzett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!