TV műsor

EURO-2020 - Bajor kormányfő: a tolerancia és a szabadság jele lett volna a müncheni stadion szivárványszínű kivilágítása

Sport, 2021.06.22

A tolerancia és a szabadság jele lett volna, ha szivárványszínű díszkivilágítást kaphatott volna a müncheni Allianz Arena a német és a magyar válogatott szerdai Európa-bajnoki mérkőzésén - közölte kedden a bajor miniszterelnök.

Markus Söder Twitter-bejegyzésében kiemelte: sajnálatos, hogy a bajor tartományi fővárosban fekvő stadiont nem szabad a szivárvány színeivel megvilágítani, hiszen ez "a tolerancia és a szabadság jó jele" lett volna.

"Ki kell állnunk a kirekesztéssel és a diszkriminációval szemben" - tette hozzá a legkisebb német kormánypártot, a Keresztényszciális Uniót (CSU) is vezető tartományi kormányfő.

A német politika legfelső szintjén mások is bírálták az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) keddi döntését, amellyel elutasították a müncheni városvezetés kérését a rendkívüli díszkivilágítás engedélyezésére.

Az UEFA döntése "keserű, de várható volt" - írta ugyancsak a Twitteren Michael Roth, a külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere, hozzátéve, hogy az elutasítás miatt a szurkolóknak a stadion lelátóin szivárványszínű és a transznemű zászlóval kell kifejezni szolidaritásukat a Magyarországon és a máshol Európában élő LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, interszex) emberek iránt.

"Az LMBTI-jogok emberi jogok" - írta Angela Merkel kormányának államminisztere.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára, Paul Ziemiak szerint az UEFA "téves és csalódást keltő" döntést hozott az Allianz Arena szivárványszínű díszkivilágításának megtiltásával. A döntés révén "hiteltelenek" az UEFA rasszizmus és diszkrimináció elleni kampányai - áll a politikus Twitter-bejegyzésében, amely szerint a labdarúgó tornák "a sokszínűség, a nyitottság és a kölcsönös tisztelet ünnepei".

A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) főtitkára, Lars Klingbeil azt írta, hogy eleve nem várt sokat az UEFA-tól, és a díszkivilágítást elutasító döntés azt mutatja, hogy "még cikibbek vagytok annál, amit gondoltam". "Szégyelljétek magatokat" - írta a politikus.

Több német társadalmi szervezet is tiltakozott, több aréna üzemeltetője, köztük a berlini olimpiai stadioné (Olympiastadion Berlin GmbH) pedig közölte, hogy a müncheni mérkőzés idejére szivárványszínű díszkivilágítást kap az épület.

Ugyanakkor a szövetségi parlament (Bundestag) legnagyobb ellenzéki pártja, a jobbközép CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) üdözölte az Allianz Arena szivárványszínű díszkiválígásának betiltását. Egyáltalán nem helyénvaló az az "arrogancia, amelyet a német politika európai partnerországaink felé mutat", ezért helyes az UEFA döntése - közölte Alice Weidel, az AfD társ-frakcióvezetője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!