Evezős Eb és olimpiai kvalifikáció - Schmidt Ádám bízik abban, hogy egyre több fiatal választja az evezést

Sport, 2024.04.26

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár bízik abban, hogy a Szegeden vasárnapig tartó Európa-bajnokságnak, illetve olimpiai és paralimpiai kvalifikációs regattának köszönhetően egyre több fiatal választja majd az evezést.

"Fontos, hogy felhívjuk ennek a sportágnak a gyönyörűségeire a figyelmet, ebben pedig biztos, hogy segít ez az Európa-bajnokság és kvalifikációs esemény. Talán az Oxford-Cambridge regatta miatt, de az evezésre úgy gondolok, mint egy fantasztikus egyetemi sportra, és szombaton itt Szegeden is megjelennek majd az egyetemi nyolcasok. Egy olyan sportágról beszélünk, amely gyönyörű környezetben, tiszta körülmények között űzhető. Nagyon bízom benne, hogy ezzel az eseménnyel is segítünk abban, hogy az evezésben is egyre több fiatal jelenjen meg és válassza ezt a rendkívül kemény, nagyon alázatos munkát igénylő sportágat" - mondta pénteken az MTI-nek Schmidt Ádám. Hozzátette: tudatos elgondolás eredménye, hogy az evezős ergométeres diákolimpiára az Eb-vel együtt került sor, mivel a Sportoló Nemzet programmal a sportirányítás arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy minél több fiatal sportoljon rendszeresen.

A politikus elárulta, hogy a négynapos szegedi esemény előtt a Magyar Evezős Szövetség elnökével, a szövetségi kapitánnyal és további sportszakemberekkel is egyeztetett, és szerinte eddig a házigazda magyar csapat az előzetes elvárásoknak megfelelően teljesít.

"Egy-két éremről volt szó az Eb-t illetően és mindenki nagyon várja, hogy Pétervári-Molnár Bendegúz ezt a hőn áhított olimpiai kvalifikációt megszerezze és egymást követő harmadik olimpiáján is ott legyen, ami önmagában egy fantasztikusan nagy dolog" - fogalmazott Schmidt Ádám, majd azt is kiemelte, hogy értékelni kell minden egyes megszerzett olimpiai kvótát és nem csak az olimpiai érmekben és pontszerző helyekben kell mérni a sportolók sikerességét.

A párizsi olimpiát megelőző egyik legfontosabb evezős eseményre 35 ország 540 sportolója érkezett Szegedre. Kilenc magyar egység az Eb-érmekért, öt pedig a párizsi kvótáért szállt, illetve száll vízre.

Magyarország legutóbb 54 éve rendezett felnőtt evezős Eb-t, akkor a tatai Öreg-tó adott otthont a nők küzdelmének.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!