Evezős ergométeres ob - Galambos Péter és Ács Kristóf nyert a férfiaknál

Sport, 2024.02.18

A férfi könnyűsúlyúaknál Galambos Péter, míg a normálsúlyúaknál Ács Kristóf nyerte a 34. alkalommal rendezett evezős ergométeres országos bajnokságot.

A szervezők több mint 700 versenyzőt és ezer látogatót vártak szombaton a mosonmagyaróvári UFM Arénába, ahol idén is sor került a téli felkészülést lezáró ergométeres ob-ra.

A hazai szövetség eredményközlő oldala szerint a kétszeres Európa-bajnok Galambos 6:21.9 perccel végzett a kilencfős mezőny élén - a 2017-ben kormányos kettesben Juhász Adriánnal világbajnok Simon Bélát a jegyzőkönyv alapján kiugrás miatt végül kizárták -, míg a normálsúlyúaknál egyedül Ács Kristófnak sikerült hat percen belüli időt (5:58.8) teljesítenie a felnőtt férfiaknál.

Pétervári-Molnár Bendegúz kétszeres olimpikon - közösségi oldala szerint - ugyan fizikailag nem vett részt az ob-n, de Sabaudiában 5:49.1 perces időt ért el ergométeren, amely országos csúcsot érhetett volna hazai körülmények között, ezzel megdönthette volna a párosban kétszeres világbajnok Haller Ákos (5:49.2 p) 2004-es országos rekordját.

A nők normálsúlyú versenyében a tavalyinál lényegesen jobb idővel diadalmaskodott Gadányi Zoltána, aki csaknem 14 másodperccel túlszárnyalta Preil Vivien 2023-as (7:05.10) eredményét.

Lőrincz Attila szövetségi kapitány szerint a szombati eredmények alapján mindkét nem normálsúlyú szakága nagyot lépett előre, kiemelte Gadányi Zoltána teljesítményét, aki egyéves kihagyás után tért vissza a sportághoz. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a második és harmadik helyen végző Preil Vivien és Zsiros Janka eredményei, valamint a férfiak 4-5 fős sűrű élmezőnye is bíztató, nemcsak a négy hét múlva sorra kerülő válogatóra nézve, hanem a távlati terveket tekintve a csapatépítés szempontjából is.


A bajnokok:

férfiak:
normálsúlyú (9 induló): Ács Kristóf (Vác Városi Evezős Club) 5:58.8 perc
könnyűsúlyú (9): Galambos Péter (MTK Budapest) 6:21.9 p

nők:
normálsúlyú (4): Gadányi Zoltána (MTK Budapest) 6:51.9 p
könnyűsúlyú (4): Szili Dorina (Külker Evezős Klub Óbuda) 7:17.5 p
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!