Evezős olimpiai kvalifikáció - Nem szereztek kvótát a magyar egységek

Sport, 2024.04.28

A férfi egypárban kétszeres olimpikon Pétervári-Molnár Bendegúz és a Szili Dorina, Bene Dorottya női könnyűsúlyú kétpár is ötödik lett a szegedi olimpiai és parakvalifikációs regattán, ezzel nem sikerült kvótát szerezniük hazai közönség előtt a párizsi játékokra.

Evezős Eb és olimpiai kvalifikációs verseny Szegeden Pétervári-Molnár, a Budapest Evezős Egyesület versenyzője jól kapta el a rajtot, és bár az ötödik helyen lapátolt, nagyjából a táv első negyedéig együtt haladt a mezőny, így a magyar evezős mindössze két-három méteres lemaradásban volt a még kvótát érő harmadik helytől. Ezt követően azonban fokozatosan leszakadt és a hajrában már nem volt esélye beleszólni a párizsi helyekért folyó küzdelembe, végül ötödikként ért célba.

A 31 éves evezős úgy érezte, mindent megtett a sikerért, fizikálisan és mentálisan is rendben volt a futam előtt, de valahogy a pályán nem tudta azt megvalósítani, amit szeretett volna.

"Ahol megbeszéltük, ott odatettem, meg ahol láttam, hogy nem szabad elengedni vagy éppen elmozdulnának, ott le tudtam őket követni egy ideig, és ez nagyjából öt-hatszáz méterig sikerült. Aztán odatettem egy picit és lemaradtam, ezt pedig egyszerűen nem tudtam értelmezni, de nem is foglalkoztam vele. Folyamatosan próbálkoztam és egyre csak maradtam le, tényleg nem maradt a pályában, és nem mondhatom azt, hogy csak leutaztam volna, mert feladtam valahol, hanem tényleg végig küzdöttem, és így nem sikerült. Ezzel sajnos nem tudok mit csinálni" - mondta az MTI-nek Pétervári-Molnár Bendegúz, majd kiemelte, hogy három hét múlva Luzernben mindenképpen meg szeretné szerezni a kvótát. - "Nem tudnám feldolgozni, ha nem lennék ott Párizsban, úgyhogy a saját lelki egészségem miatt is, illetve a támogatóim miatt is: a szponzorom, a barátaim, a családom és a rengeteg szurkoló miatt is, akik itt voltak, úgy érzem, nem hagyhatom őket cserben azzal, hogy nem jutok ki az olimpiára."

Pétervári-Molnár Bendegúz edzője, és egyben édesapja, Molnár Zoltán elmondta, hogy az időjárási körülmények miatt a magyar evezőst átsorsolták egy másik pályára, mivel eredetileg az egyest kapta volna, ami kedvezőbb lett volna.

"Remélem, hogy ez most egy pluszt ad neki, és dacból már csak azért is megcsinálja majd Luzernben, mivel ott már megcsinálta először 2016-ban, és az egy csoda volt. Ahol most tart és ahol akkor tartott, hát abban óriási a különbség Bendegúz sportpályafutásában, akár technikailag, akár erőben, és ha ott úgy odakoncentrál, ahogy itt is, akkor sikerülni fog" - mondta Molnár, aki versenyzőként ott volt az 1988-as szöuli olimpián a férfi négypár tagjaként.

Pétervári-Molnár szerint az utolsó kvalifikáción is nyilván több esélyes pályázik majd az elérhető két indulási jogra, ezért nagyon nehéz lesz megszerezni a kvótát. Emellett elmondása szerint még egy hely kiosztásra kerül, amelyet olyan az evezésben kvótával még nem rendelkező ország kap, amely a legmagasabb pozícióban zár a kvótások mögött.

A párizsi részvételi jogot a szerb, a bolgár és a belga versenyző szerezte meg ebben a számban Szegeden.

A férfi egypárevezősök után a női könnyűsúlyú kétpár döntőjére került sor, amelyben a Szili Dorina, Bene Dorottya összeállítású magyar egység volt érdekelt. A páros a rajt után a harmadik helyen haladt a lengyel és az osztrák kettős mögött, de 1500 méterig eléje került a dán páros, majd a hajrában a portugál is. Így a magyarok Pétervári-Molnárhoz hasonlóan az ötödik helyen zárták a viadalt.

Ebben a versenyszámban az első két hely ért kvótát, a lengyel és az osztrák páros biztosította helyét a nyári játékokon.

A párizsi részvétel kiharcolására még a május 19. és 21. között Luzernben sorra kerülő végső kvalifikációs versenyen nyílik lehetőség.
(MTI)

Galériánk

Evezős Eb és olimpiai kvalifikációs verseny Szegeden Evezős Eb és olimpiai kvalifikációs verseny Szegeden
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!