TV műsor

Faluvégi Rudolf játék nélkül is tudott fejlődni

Sport, 2019.10.08

Faluvégi Rudolf válogatott kézilabdázó úgy fogalmazott, az elmúlt két évben, a sérülések miatt kényszerpihenőkkel tarkított időszakban is sikerült fejlődnie.

"Úgy is tudtam fejlődni és jobb játékossá válni, hogy tulajdonképpen nem is játszottam. Sok dolog, amit korábban mondtak nekem és sulykoltak az edzőim, mintha most érett volna be" - nyilatkozta az MTI-nek kedden a német élvonalbeli TVB 1898 Stuttgart irányítója.

Faluvégi 2017 nyarától előbb másfél szezont töltött a francia HBC Nantes együttesénél, amellyel ezüstérmet szerzett a Bajnokok Ligájában, majd idén tavasszal a Cesson Rennes csapatát erősítette, nyáron pedig a Bundesligába szerződött, ám sok időt ki kellett hagynia sérülés miatt.

A Bundesligában eddig csak augusztus végén, az első fordulóban játszhatott, de hétfő óta ismét a csapattársaival edz, már a válla és a könyöke is fájdalommentes.

"Nem rakok magamra mázsás terheket, hogy máról holnapra meg kell váltanom a világot, viszont ha lehetőséget kapok, azzal szeretnék jól gazdálkodni. Mégiscsak egy új csapatban vagyok, és már nagyon szeretnék újra játszani" - mondta.

A Stuttgartnak csütörtökön, majd egy héttel később is lesz bajnokija, az irányító ezeken már pályára léphet, majd bő két hét szünet következik, amikor csak az edzésé és a felkészülésé lesz a főszerep, ezért a "komplett" visszatérését novemberre várja.

"Az elmúlt két évben sajnos nagyon sokszor csak egy árnyék voltam a kézilabdapályák környékén. Ezt nem kívánom senkinek, de nagyon sok segítséget kapok egyrészt a családomtól, másrészt támogató környezetben vagyok, ahol minden szellemi és szakmai segítség elérhető. Próbálok erős maradni, de nem mindig könnyű" - magyarázta.

Mint kifejtette, a legnehezebb időszak az volt számára, amikor Nantes-ban ismét egészséges volt, szerette volna a történteket maga mögött hagyni, de a klubra nehezedő nyomás miatt a keret bizonyos része, köztük ő is kiszorult a rotációból.

"Ebben semmi személyeskedést nem éreztem, egyszerűen meg kellett nyerni a meccseket, és mindig a legkevésbé rizikós felállást alkalmazták. Úgy éreztem, teljesen elveszítettem a kontrollt a saját történetem felett. Ott voltam, dolgoztam, kitettem szívemet, lelkemet, de valahogy semmi nem mozdult meg" - emlékezett karrierje első külföldi állomására.

Hozzátette, azóta már megkapta azokat a visszacsatolásokat, amiket várt, és tudja, hogy képes jól játszani jó csapatok ellen.

"Most már csak vissza akarok térni a pályára, élvezni a játékot, és kihozni, ami bennem van. Már Nantes-ban is máshogy kellett játszanom, nem bízhattam csak abban, hogy majd erővel mindent megoldok, és ebből sokszor nagyon jó dolgok sültek ki" - vélekedett.

Hangsúlyozta, sokat jelent, ha valaki akár csak két-három hónapig a Bajnokok Ligájában játszhat. Ez is számított, amikor a stuttgartiak egy évvel később felhívták, és azt mondták, ha minden rendben van a vállával, akkor szívesen építenék köré a csapatot.

"Ez egy szenzációs dolog. Elindult egy új projekt, fektetnek bele, új alapokra helyezik a csapatot, és ennek én lehetek az egyik központi figurája. Ennél jobbat kitalálni sem tudnék" - emlékezett a stuttgarti kapcsolatfelvétel időszakára.

Mint mondta, Nantes-ban eléggé rugalmatlanok voltak, már az érkezésekor érezte, bármennyire jól megy neki a játék, már minden szerep ki van osztva. A német klubnál viszont "szabad verseny" van, sokat várnak tőle és bíznak benne.

"Maximalista természetű vagyok, de most már az is fontos, hogy boldog legyek, mert ez az utóbbi időben nagyon hiányzott" - vallotta be.

A jövőjével kapcsolatban úgy fogalmazott, szeretné a legtöbbet kihozni a karrierjéből. Úgy érzi, most jó lehetőség birtokában van, mert ha valaki jól teljesít a Bundesligában, akkor van esélye előrelépni.

"Mindig van egy jobb szerződés, mindig lehet többet elérni, de ha valaki tényleg jól érzi magát, olyan szerencséje van, hogy valahol második otthonra lel, és ott egy hosszú időszakot eltölthet, az más szempontból, de ugyanannyira kecsegtető tud lenni, mint hajszolni a hírnevet és a pénzt. Az egészség és a tiszta fej a legfontosabb alap. A lehetőségek szerintem bennem vannak, mindig is bennem voltak" - nyilatkozta.

Faluvégi eddig csak 14 alkalommal szerepelt a válogatottban, egyrészt a sérülései miatt, másrészt az elmúlt négy évben dolgozó négy szövetségi kapitány közül nem mindegyik számított rá.

Gulyás István által irányított, júliusban kinevezett szakmai stáb tagjai közül még senki nem kereste, de fontosnak tartotta leszögezni, hogy szerinte ennek semmilyen előfeltétele nem teljesült az ő oldaláról, hiszen május óta sérült volt, és egyelőre ősszel sem játszott.

"Nem gondolom, hogy ebben az állapotban a behívót kellene várnom" - zárta rövidre a témát.

Önkritikusan kifejtette, a 2016-os Európa-bajnokságon mentálisan nem volt azon a szinten, hogy az egész szerepet és helyzetet kezelni tudja, akkor ugyanis Talant Dujshebaev egy megfiatalított, tapasztalatlan keretet állított össze az olimpiai kvalifikációs kontinenstornára.

Tavaly ősszel két selejtezőn lehetőséget kapott Csoknyai Istvántól, de az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon szakmai, taktikai megfontolások miatt nem szerepelhetett.

"Reméltem, hogy a válogatott tehet majd pontot a játék nélküli időszakom végére. Nem így alakult, de ez nem az edzők hibája volt. Motiválónak tartottam, hogy dolgoznom kell a visszakerülésért, és megértettem a helyzetet" - közölte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!