Fedett pályás nyílt öttusabajnokság - Brit győzelem a férfiaknál, Koleszár a magyar bajnok

Sport, 2024.02.12

A brit Charles Brown nyerte a férfiak versenyét a budapesti fedett pályás nemzetközi öttusaviadalon.

A Peridot nyílt magyar bajnokságon hétfőre maradt a két döntő, a nőké után a férfiak fináléját bonyolították le, a 18-as mezőnyben öt magyar volt. A hazaiak közül Koleszár Mihály szerepelt a legjobban, a nyolcadik helyen végzett, ezzel ő lett a magyar bajnok. Az ezüst a kilencedikként célba érő, és a lövészetes futásban a legjobb teljesítményt nyújtó Bőhm Csabának, a bronz pedig a 13. helyezett Szép Balázsnak jutott.

Koleszár, aki az első magyar bajnoki címét szerezte, 25 győzelmet aratott és 13 vereséget szenvedett a szombati körvívásban, majd a hétfői folytatásban a lehetséges 300-ból 284 pontot gyűjtött a lovaspályán, a 200 méteres úszásban 2:04.88 perccel a 13. időt érte el, a kombinált számban pedig 10:01.01 perccel a negyedik legjobb volt.

"Magyar bajnoknak lenni nem könnyű, örülök, hogy színvonalas versenyen sikerült győznöm. Biztató, hogy ilyen jó fizikai állapotban vagyok, amit a futás is bizonyított. Ennél nehezebb versenyek következnek, bízom benne, hogy azokon is sikerül jól szerepelnem" - nyilatkozott az MTI-nek az aranyérmes.

A döntőnek további két hazai résztvevője volt: Kardos Bence 15., Marosi Ádám 16. lett.

A viadal több szempontból volt fontos a magyar öttusázóknak, mivel amellett, hogy bajnoki érmekért harcoltak, eldőlt az is, hogy kik folytathatják a küzdelmet az idei világversenyeken való részvételért, olimpiai kvótaszerzésért.

A férfiaknál tíz, a nőknél nyolc fő kezdte meg a válogatók sorát, és a hazai viadal után mindkét nemnél hatan-hatan maradtak versenyben. A férfiaknál az olimpiai kvalifikációs ranglistapontokat adó január végi, kairói versenyen Kardos és Marosi kiesett a további kvalifikációból, az ott előrébb végző Tamás József és - a hazai fedett pályás viadalt tavaly megnyerő - Gáll András folytathatta, ők itthon Regős Gergellyel küzdöttek meg egy helyért. Közülük a legjobb csatlakozhatott a kiemeltekhez, a már olimpiai kvótás Bőhmhöz, valamint Demeter Bencéhez, Széphez, Koleszárhoz és Bereczki Richárdhoz. Már a vasárnapi elődöntőben eldőlt a kérdés, mivel a különversenyt folytató három öttusázó egyike sem jutott a döntőbe, így Martinek János szövetségi kapitány az elődöntőben elért pontszám alapján rangsorolt: Tamás 1205, Gáll 1184, Regős 1183 ponttal zárt.

A férfiak hétfői lovaglása után a Nemzeti Lovarda megtelt idős és kevésbé idős öttusázókkal, akik azért gyűltek össze, hogy elbúcsúzzanak a Tattersal öttusa-lovasversenyeitől. Budapest az idén még otthont ad a sportág két rangos viadalának, egy világkupának és az Európa-bajnokságnak, de azok során a lovaglás már nem itt lesz, hanem a Ludovikán, a párizsi olimpia után pedig az akadályverseny váltja fel ezt a számot.

Az ünnepségre a fedett lovardában felállították a legendás lovasedző, Tóth Béla szobrát, majd hét korábbi öttusázó egykori versenyszerelésben belovagolt a pályára, és sorfalat állt a szobor körül.

Búcsúbeszédében Pécsi Gábor, a szövetség volt főtitkára, technikai igazgatója, korábbi szövetségi kapitány emlékeztetett rá, hogy 1877 óta ez a terület a lovaglást, lókiképzést szolgálja, az öttusázók pedig már itt készültek az 1948-as, londoni olimpiára Tóth Béla irányításával.


Eredmények:

férfiak:

--------

egyéni verseny:
1. Charles Brown (brit) 1556 pont
2. Eszlam Hamad (egyiptomi) 1541
3. Marvin Faly Dogue (német) 1539
...8. Koleszár Mihály (KSI) 1524
9. Bőhm Csaba (Kőbánya SC) 1520
13. Szép Balázs (UTE) 1503


ob, csapatverseny:
1. BHSE (Marosi Ádám, Bruckmann Gergő, Simon Tamás)
2. KSI (Koleszár Mihály, Bereczki Richárd, Gyurka Márk Manó)
3. Volán Fehérvár (Tamás József, Tárkányi Zsombor, Csák Milán)korábban:

nők:

----

egyéni verseny:
1. Gulyás Michelle (UTE) 1459 pont
2. Emma Whitaker (brit) 1447
3. Kerenza Bryson (brit) 1445
...5. Erdős Rita (Triton SC) 1434
6. Guzi Blanka (DVTK) 1431

ob, csapatverseny:
1. Trion SC (Erdős Rita, Mészáros Emma, Ormándi Rebeka)
2. MAFC (Réti Kamilla, Tajta Sára, Bágyi Emese)
3. BHSE (Dulai Kinga, Zemán Zóra, Nyerges Réka)


Az olimpiai kvalifikáció szempontjából fontos világkupasorozat március elején kezdődik Kairóban. Áprilisban Ankarában, illetve Budapesten, májusban Szófiában rendeznek egy-egy fordulót, és abban a hónapban lesz a vk-döntő is, ugyancsak Ankarában. A világbajnokságra - amelyen három ötkarikás kvótáért lehet majd küzdeni a férfiaknál és a nőknél is - június közepén kerül sor a kínai Csengcsouban, az olimpia előtt, július második hetében pedig Budapesten rendezik az Európa-bajnokságot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!