Fedett pályás öttusa idénynyitó - Olimpiai kvalifikációs pontokat is lehet gyűjteni

Sport, 2021.02.26

Az egyébként is népszerű budapesti fedett pályás verseny most különösen az az öttusázók számára, akik akár ezen a viadalon is gyűjtögethetik pontjaikat az olimpiai kvalifikációs ranglistára.

A többi között ezt emelte ki Bretz Gyula, a hazai sportági szövetség (MÖSZ) elnöke az M4 Sport Sporthíradójában pénteken, hozzátéve: az érdeklődést az is növelte, hogy régóta nem volt lehetőség a felkészültség tesztelésére nemzetközi mezőnyben.

"Nagyon ki vannak éhezve az öttusázók, mert kereken egy éve nem volt nemzetközi verseny. Otthon mindenki próbálkozott, de az nem az igazi megmérettetés" - mondta.

Bár a szombattól keddig tartó Peridot verseny csak B-kategóriás, de így is azok közé tartozik, amelyeken pontokat lehet szerezni a tokiói kvótához.

A számokra rátérve Bretz Gyula elárulta, hogy négy kontinensről, 24 országból érkezett nevezés, és bár a koronavírus-helyzet kedvezőtlen alakulása miatt öt nemzet - köztük Anglia - visszamondta a részvételt, így is fantasztikus verseny várható. A pénteki állás szerint 74 férfi és 59 nő alkotja a két mezőnyt 26, illetve 19 magyarral.

A hazaiak közül egyelőre Demeter Bence és Kovács Sarolta rendelkezik olimpiai kvótával, de a szövetségben továbbra is abban bíznak, hogy mindkét nemben összejöhet három-négy kvalifikáció, és majd itthon kell arról dönteni, hogy ki lesz az a két-két versenyző, aki indulhat Tokióban.

A szervezésre áttérve az elnök megemlítette, természetesen "nem nagy örömmel hallották a híreket, hogy a harmadik hullám elindult felfelé", de - mint hangsúlyozta - mindent megtesznek az egészség megóvásának érdekében.

"Alapkritérium, hogy mindenki teszttel érkezik. Mindenkit szállodában szállásoltunk el, fertőtlenítést rendszeresen végzünk, és teljesen zárt körű a verseny. Csak azok lehetnek a küzdőtéren, akiknek ott valami dolguk van, nézők, szülők, edzők nem mehetnek be. Még a versenyzők is el vannak különítve egymástól abban az értelemben, hogy a nőire nem mehetnek be a férfiak és fordítva" - sorolta az intézkedéseket, hozzátéve ugyanakkor, hogy a szövetség oldalán és YouTube-csatornáján lesz majd közvetítés.

Szombaton a nők, vasárnap a férfiak selejtezőjét rendezik, hétfőn és kedden pedig a két döntőt. Az úszást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem uszodájában, a lovaglást a Nemzeti Lovardában, a vívást és a lövészettel kombinált futást pedig a BOK Csarnokban bonyolítják le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!