Felavatták Illovszky Rudolf szobrát a róla elnevezett stadionnál

Sport, 2019.09.18

A Vasas labdarúgócsapatának stadionjánál szerdán felavatták a névadó Illovszky Rudolf egész alakos bronzszobrát.

Felavatták Illovszky Rudolf szobrát a róla elnevezett stadionnál Az ünnepségen Tóth József, a XIII. kerület polgármestere azt mondta, Illovszky Rudolf szellemisége, felfogása, életútja követendő példa lehet mindenki számára.

"Egy szoboravatás alkalom a múltba nézésre. Illovszky a kerület egyik első díszpolgára, győzelemcentrikus, szorgalmas, munkamániás és szigorú ember volt, aki ugyanakkor mindig következetesen kiállt a döntései mellett" - méltatta a polgármester a 2008 szeptemberében elhunyt egykori labdarúgót, edzőt és szövetségi kapitányt.

Az ünnepségen a klub korábbi labdarúgói és edzői közül ott volt többek között Puskás Lajos, Komjáti András, Gellei Imre, Raduly József és Juhár Tamás. A avató végén Tóth József mellett koszorút helyezett el Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő, Markovits László, a Vasas SC elnöke, Domonyai László, a Vasas FC klubigazgatója, Nagy Miklós, a Vasas Kubala Akadémia ügyvezetője, illetve a Vasas Szurkolói Klub képviselői.

Az önkormányzat által állított, 5/4-es méretarányú bronzszobor Lelkes László alkotása, amely álló helyzetben, bal kezében csípőjéhez szorított labdával ábrázolja Illovszkyt.

Illovszky Rudolf 1940-ben került a Vasasba, melyben 270 mérkőzésen 87 gólt lőtt. 1957-ben lett a klub felnőttcsapatának edzője, első alkalommal 1963-ig irányította az együttest, melynek utána még ötször volt vezetőedzője, utoljára 1995-ben. A Vasassal négyszer (1961, 1962, 1965, 1977) nyert magyar bajnokságot, 1986-ban pedig a Magyar Kupát hódította el az angyalföldiekkel. Élvonalbeli edzőként 445 alkalommal ült a kispadon.

Két időszakban (1966-67, majd 1971-74) között 29 mérkőzésen volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya.
Nyugdíjazása után is a Vasas labdarúgó-szakosztályának kötelékében maradt, edzőként és az utánpótlás szakág vezetőjeként is tevékenykedett. Illovszky Rudolf 67 éven át szolgálta a Vasast, 1956-ban a Magyar Népköztársasági Sportérdemérem bronz fokozatával, 1961-ben mesteredzői címmel, 1995-ben Orth György-életműdíjjal tüntették ki, 1996 óta a XIII. kerület díszpolgára. 2002-ben Bay Béla-díjat kapott, érdemei elismeréséül 2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét. Egy évvel később, 86 éves korában hunyt el.
(MTI)

Galériánk

Felavatták Illovszky Rudolf szobrát a róla elnevezett stadionnál Felavatták Illovszky Rudolf szobrát a róla elnevezett stadionnál Felavatták Illovszky Rudolf szobrát a róla elnevezett stadionnál
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!