Férfi divízió I/A-vb - Következő feladat: félretenni a sérelmeket

Sport, 2024.05.02

A magyar jégkorong-válogatott következő feladata, hogy a románoktól elszenvedett vereség után felszínre került sérelmeket minden érdekelt tegye félre és a pénteki olaszok elleni mérkőzésre összpontosítson a bolzanói divízió I/A-világbajnokságon.

A csapat viszonylag jó játékkal, két győzelemmel kezdte a tornát kellemetlen stílusú ellenfelekkel szemben, a japánokat 3-1-re, a dél-koreaiakat pedig 6-2-re verte. A szerdai rivális, a román együttes viszont két 6-1-es vereséggel állt, és a papírforma alapján a magyarok joggal bizakodhattak egy újabb hárompontos sikerben.

Viszont a koreaiak elleni mérkőzésen véglegesen kiállított Sofron Istvánt egy meccsre eltiltották, így Don MacAdam szövetségi kapitánynak át kellett alakítania a sorokat és az emberelőnyös formációt. A finn és svéd élvonalban - azaz a világ topbajnokságaiban - is megforduló Galló Vilmos ugyanakkor nem fogadta jól, hogy kikerült a legjobbak közül, még létszámfölényes helyzetekben sem számított rá a szakvezető, így aztán a 2-1-re elveszített találkozót követően televíziós nyilatkozatában bohócnak nevezte MacAdamet, és keményen kritizálta.

A magyar szövetség közleményében nem profi sportemberhez méltónak nevezte Galló megnyilvánulását, a nyáron a svéd Linköpingtől a finn KooKoohoz igazoló támadó pedig nyilvánosan bocsánatot kért, és megígérte, hogy most már a hátralévő két összecsapásra összpontosítanak. A szövetség, a csapat és a játékos ezzel lezártnak tekinti az ügyet.

Sofron pénteken visszatérhet, így sokat mondó lesz, hogy MacAdam milyen összeállításban küldi jégre a támadósorokat. Galló - aki tulajdonképpen jelenleg a legmagasabban jegyzett magyar hokis - az első meccsen gólpasszt adott. Az üres japán kapura maga is gólt lőhetett volna, mégis átadta a korongot Hári Jánosnak, majd a következő két találkozón a harmadik sorba kényszerülve pont nélkül maradt.

A kiegyenlített mezőnyre jellemző, hogy három forduló után már nincs nyeretlen és veretlen csapat sem. Így aztán a hatpontos és a szlovénokkal együtt éllovas magyarok még ki is eshetnek a divízió I/B-be, viszont az olaszok elleni győzelemmel akár már pénteken vissza is juthatnak a 16-os elitbe. Két fordulóval, azaz hat mérkőzéssel a vége előtt csak annyi jelenthető ki, hogy van olyan forgatókönyv, miszerint feljutást érhet a házigazda elleni siker - például a szlovénok legyőzik Japánt, a Dél-Korea - Románia találkozó pedig ráadásban ér véget -, de az is lehet, hogy a szlovénokat is le kell győzni ehhez a szombati záráson, illetve két vereség esetén alakulhat úgy a többi mérkőzés, hogy az magyar búcsút eredményez.

A pénteki ellenfél nem ismeretlen. Múlt kedden Meranóban felkészülési összecsapáson a magyarok úgy nyertek 6-5-re, hogy vezettek már 6-2-re is. A házigazda alanyi jogon résztvevője a 2026-os milánói-cortinai téli olimpiának, erre szeretnék "felfuttatni" a csapatot, és nem titkoltan Bolzanóban fel akarnak jutni az élvonalba. Ha ez nem sikerülne, akkor a szakmai stábot lecserélik. A nyomással egyelőre nem tud mit kezdeni az olasz válogatott, a románok 6-1-es legyőzését követően pontot veszített Japánnal szemben a 4-3-as hosszabbításos sikerrel, majd szerdán 2-0-ra kikapott Szlovéniától. Így aztán a cél elérése miatt az olaszoknak muszáj legyőzniük pénteken a magyarokat. Az örökmérlegben 18 magyar és 23 olasz siker mellett szerepel 7 döntetlen. A legutóbbi tétmérkőzést 2021. augusztus 29-én vívták a felek, a rigai olimpiai selejtezőben 2-1-es magyar diadal született, míg vb-n, a divízió I/A-ban, 2018. április 23-án Budapesten 3-2-re győzött a magyar válogatott.

A szlovénokkal szemben egészen borzalmas a magyar mérleg téthelyzetben: mind a 11 vb-meccset a rivális nyerte, ezeken 56 gólt ütött és csak 13-at kapott. Két éve Ljubljanában - amikor mindkét együttes feljutott az elitbe - 5-1-re nyertek a hazaiak. Bolzanóban viszont több meghatározó játékosuk hiányzik, Dél-Korea 4-2-re győzött ellenük, azonban a románok elleni 6-1-es és az olaszokkal szembeni 2-0-s diadallal jelezték feljutási szándékukat.

A két sorsdöntő összecsapás előtti szünnapon (ma) MacAdam teljes pihenőt adott játékosainak, így jeges edzés sem lesz délután.

A további program:

4. forduló, péntek:
Koreai köztársaság-Románia 12.30
Szlovénia-Japán 16.00
Olaszország-Magyarország 19.30

5. (utolsó) forduló, szombat:
Románia-Japán 12.30
Olaszország-Koreai Köztársaság 16.00
Szlovénia-Magyarország 19.30

Az állás: 1. Magyarország és Szlovénia 6-6 pont (10-5), 3. Olaszország 5, 4. Japán 4, 5. Koreai Köztársaság 3 (9-12), 6. Románia 3 (4-13)

Az első két helyezett jut fel a 16-os elitbe, az utolsó kiesik a divízió I/B-be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!