Férfi jégkorong vb-felkészülés - Kiss Dávid: a mai napig frusztrált vagyok

Sport, 2024.04.18

Kiss Dávid, a divízió I/A-s világbajnokságra készülő magyar férfi jégkorong-válogatott másodedzője a mai napig frusztrált a csapat Lengyelországban mutatott játéka és hozzáállása miatt.

Don MacAdam szövetségi kapitány együttese pénteken 5-2-re, szombaton 6-2-re kapott ki Krynicán a lengyelektől. A magyar szövetség honlapjának tudósítása szerint a második meccs nagyobb részében "nem csak papíron, a jégen is osztálykülönbség volt a két együttes között, és az egy dolog, hogy hátul Benny Hill Showba illő dolgokat csináltunk, de ezen túlmenően a mezőnyjátékunk is teljesen esetleges volt, és a kapura is tökéletesen veszélytelenek voltunk".

Kiss Dávid csütörtökön a székesfehérvári Alba Arénában rendezett sajtónyilvános edzés után az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy ez egy nagyon szép megfogalmazás, mert lehetséges, hogy ő durvábban fogalmazott volna.

"A mai napig frusztrált vagyok azért, amit ott láttunk. Most nem megyek bele teljes elemzésbe, vagy a miértekbe, de látjuk az okát, és próbálunk rajta változtatni. Rajta vagyunk, hogy ez jobb irányba forduljon" - mondta a Hydro Fehérvár AV19 vezetőedzőjeként is tevékenykedő Kiss.

A magyarok az Alba Aréna nyitóhétvégéjén, pénteken 18.30-tól, illetve szombaton 16 órától Norvégiával játszanak. A másodedző szerint ez a két mérkőzés jó példája lehetne annak, hogy sikerül-e változtatni mind a magyar jégkorong, mind a szakmai stáb, mind a csapat, mind a játékosok szintjén, mert mindenkinek lenne min változtatnia.

"Az a kérdés, van-e hajlandóság arra, hogy belássunk dolgokat, képesek legyünk félretenni bizonyos dolgokat, és azt helyezzük előtérbe, ami most itt fontos, márpedig ez a magyar címer, és a magyar jégkorong jövője és hírneve" - magyarázta a szakember.

Kiss hozzátette, minden játékelemmel voltak problémák Lengyelországban, de észre kell venni, szükséges egy bizonyos hozzáállás ahhoz, hogy bármiféle szisztémát, játékrendszert megvalósítson egy csapat.

"Teljesen mindegy, hogy éppen milyen szövetségi kapitány van itt. Az egyik azt kéri, hogy balra menjünk, akkor balra kell menni. A másik azt mondja, hogy jobbra, akkor jobbra fogunk menni. De ha nincs mögötte szív, nincs mögötte lélek, és nulla törekvés van arra, hogy ezt meg tudjuk valósítani, akkor teljesen mindegy, hogy mi a szisztéma, ilyen csúnya mérkőzésekbe szaladunk bele. Ezért mondtam, hogy a magyar jégkorong hírnevét kellene szem előtt tartanunk" - fejtette ki Kiss.

A tréner szerint generációváltáson van túl a válogatott, ezért szüksége van olyan játékosokra, akik átveszik a kiöregedett hokisok szerepét, és a feljövő fiataloknak irányt mutatnak, de ebből ő most még "nem lát eleget".

Úgy vélte, ezekről a problémákról sokat beszélgetnek a játékosokkal, de ennek az időszaknak már nem arról kellene szólnia, hogy mit miért kell csinálni. Hozzáfűzte, ez itt a világbajnokságra készülő magyar válogatott, és azt kell csinálni, amit mondanak, keményen dolgozni, mert a hozzáállás a legfontosabb dolog.

A tréner elárulta, az észak-amerikai harmadosztályban (ECHL) érdekelt Worchester Railers játékosa, Garát Zsombor szerdán csatlakozott a kerethez, csütörtökön már a csapattal edzett és játszhat a norvégok ellen. Sofron István csütörtökön vagy pénteken érkezik Székesfehérvárra, miután együttese, az SC Csíkszereda 6-4-re elveszítette a román bajnokság szerdai fináléját az Erste Ligában is aranyérmes Corona Brasovval szemben. Ha csak pénteken érkezik, akkor nem biztos, hogy játszik az edzőmeccseken. Erdély Csanád érkezésére csak akkor számíthatnak, ha dán csapata, az Esbjerg végez a bajnoki döntőben. Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharcban jelenleg a Sönderjyske vezet 2-1-re.

Az előző idényben még élvonalbeli magyarok az április 28-án kezdődő bolzanói I/A-s vb-n a japán, a dél-koreai, a román, a házigazda olasz, valamint a szlovén együttessel találkoznak, és az első két helyezett jut fel az elitbe.

Az osztrák ligában szereplő Hydro Fehérvárt erősítő Hári János az MTI-nek elmondta, nagyon jó a jégfelület, az egész csarnok tetszik neki és nagyon jó érzés lesz rendszeresen itt játszani, hiszen a következő szezonban már a klubcsapatának is az Alba Aréna lesz az otthona.

"Nagyon modern és praktikus, ide sokkal egyszerűbb lesz kijönniük a családoknak a gyerekekkel, mert sokkal komfortosabb. Szerintem ide nem csak a fanatikus hokiszurkolók járnak majd ki, mint a Raktár utcába, hanem ide lehet vonzani a többi sportszerető embert is" - vélekedett.

A multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok tavaly novemberben készült el.

Hári a két lengyelországi meccs közül csak a másodikon játszott, de mint elmondta, azon sem kellett volna, mert két hetet betegeskedett és antibiotikumot szedett.

"Szerintem nekik több játékosuk jött meccsből, nálunk pedig érződött, hogy a csapat nagy része majdnem egy hónapot kihagyott, és három-négy edzés után nem a legegyszerűbb dolog két meccset lejátszani" - vélekedett a csatár.

Hári hozzátette, a magyarok kerete némileg gyengült az elmúlt évek során, ezért lejjebb kell vinni az elvárásokat. Reményei szerint a norvégok ellen élesebbek lesznek védekezésben, mert abból szerinte több jut majd nekik, mint támadásból.

"Jó lenne, ha a koronggal is javulnánk, de az tényleg nem az erősségünk, úgy érzem" - szögezte le.

Hári szerint a világbajnokságon sem az olyan minőségű csapatot kell megverniük, mint a norvég, de fontos lesz, hogy csapatként fejlődjenek. A bolzanói tornán szerinte az első három meccs lesz számukra "reálisan fogható", abból kellene kettőt, vagy mindhármat megnyerniük. Ha ez sikerül, és jó formában vannak, akkor akár az olaszokat is legyőzhetik, de egyelőre csak az első mérkőzésre szabad összpontosítaniuk.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!