Férfi kézilabda Eb - Gulyás István: csődöt mondtunk, kudarcot vallottunk

Sport, 2022.01.21

Gulyás István szövetségi kapitány szerint csődöt mondtak és kudarcot vallottak, mivel a magyar férfi kézilabda-válogatott a csoportkörből sem jutott tovább a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon.

Gulyás István A szakvezető a MOL Csapat portálon elmondta, vállalja a felelősséget a szereplésért, nem keres kifogásokat, de ő is értetlenül áll néhány dolog előtt.

"Csődöt mondtunk, mert nem sikerült elérnünk a kitűzött célt. Ezek a száraz tények. Lehet árnyalni, érvelni, kifogásokat keresni, de a végeredmény ugyanaz lesz: kudarcot vallottunk, és ezért mérhetetlenül szomorú vagyok" - nyilatkozta.

A magyarok múlt csütörtökön 31-28-ra kikaptak Hollandiától, vasárnap 31-30-ra legyőzték Portugáliát, majd kedden 31-30-ra maradtak alul Izlanddal szemben a budapesti MVM Dome-ban, így a B csoport harmadik helyén végeztek és nem jutottak a középdöntőbe. A csapat a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon kilencedik, a tavalyi világbajnokságon ötödik, az Eurokupában aranyérmes volt, idén pedig a legjobb nyolc közé kerülés volt a célja. A 15. helyezés minden idők legrosszabb magyar szereplése a kontinenstornán.

Gulyás elmondta, már a rajt előtt tudták, hogy három élet-halál meccs vár rájuk, mert rendkívül kiegyenlített a csoportjuk. Szerinte mindhárom ellenfél nagyjából azonos játékerőt képviselt, így biztos volt, hogy apróságokon fog múlni a továbbjutás, és ebben igazuk is lett, hiszen az utolsó forduló előtt még mind a négy csapat továbbjuthatott, de ki is eshetett.

"Ezek a bizonyos apróságok most ellenünk dolgoztak, elég csak a hollandok és az izlandiak elleni mérkőzések utolsó perceiben elkövetett hibáinkat megnézni" - vélekedett.

Az edző emlékeztetett, hogy a rendkívül szoros meccseken egy-egy gól, védés vagy labdaszerzés is megfordíthatta volna a magyarok sorsát, de ahelyett, hogy megragadták volna a lehetőségeket, ők kínálták tálcán az ellenfeleknek a győzelem lehetőségét.

"Nem estünk szét, de valahogy a csapat egysége sem volt olyan erős, mint a korábbi világversenyeken" - magyarázta a kapitány. Hozzáfűzte, hihetetlenül erős nyomást kellett elviselniük, és talán erre ment rá egy kicsit az összhang is.

Gulyás szerint Mikler Roland és Székely Márton ezúttal átlagot hozott a kapuban, egy-egy kulcspillanatban elmaradtak a bravúrok részükről, de ez akár a védekezés számlájára is írható, márpedig abban nem tudták megvalósítani, amire készültek.

A szövetségi kapitány a torna előtt és alatt sem beszélt róla, most viszont elárulta, hogy Bánhidi Bence egy sérüléssel érkezett a válogatotthoz, és december 16-tól az Európa-bajnokság rajtjáig mindössze három edzésen tudott együtt dolgozni a társaival.

"A beálló kiesése minden másnál nagyobb csapás volt, és a védekezésünk alaposan megérezte a hiányát. Nem keresek bűnbakot, mindenki a tudása legjavát tette a közösbe, de a mi védekező stratégiánk kulcspontja Bánhidi volt, és csak egy fél meccset tudott lejátszani hátul az Eb-n" - mondta. Gulyás arra utalt, hogy Bánhidi a Hollandia elleni találkozón megsérült, ezért a második félidőben, majd a Portugália elleni mérkőzésen nem játszott, Izland ellen pedig csak támadásban szerepelt.

"A védelem közepéről kiesett Bánhidi, de a hiánya nemcsak a hármas poszton okozott zavart, hanem a ketteseknél is. Sajnos hiába készültünk az ellenfelek stratégiájára, meg tudták valósítani az elképzeléseiket, és ez csakis a mi hibánk. Nem értünk oda lábbal, kevés volt a megállító szabálytalanság, végig passzívak voltunk, és ennek az okát még én sem tudtam megfejteni" - magyarázta.

Többen felrótták a kapitánynak, hogy nem kért időt, amikor Izland ellen a szoros végjátékban még volt esély a célok elérésére.

"Utólag már én is azt mondom, hogy ott lehetett volna időt kérni. Sajnos ott minket is elvitt a hév, hiszen hátrányban voltunk, és már a döntetlen sem lett volna elég, győzni kellett volna. Talán ha egy időkéréssel megnyugtatjuk a fiúkat a hajrá előtt, nem jönnek azok a buta hibák, amelyekkel az ellenfél kezébe adtuk a győzelmet" - vélekedett Gulyás.

A szakvezető hozzátette, az eredmény sajnos fájó kudarc lett, de nem arról van szó, hogy hét-nyolc gólokkal agyonverték őket, pusztán arról, hogy a kulcspillanatokból ők jöttek ki rosszul. Kiegyenlített meccseket játszottak, amiket azért nem sikerült megnyerniük, mert többet hibáztak, mint az ellenfelek.

"Nem a koncepciónk, a taktikánk, még kevésbé a hozzáállásunk volt rossz, és ezt nagyon fontos észben tartani" - jelentette ki.

Gulyás István emlékeztetett, hogy a szakmai stáb tagjainak szerződése január végén lejár.

"Bármi lesz is, én csak egy dolgot kérek: ne dobjuk ki a kukába az elmúlt két és fél évet. Tartsunk ki a fiúk mellett, építkezzünk arra, amit az elmúlt években elértünk, mert nem véletlenül jutottunk el odáig, hogy sokan éremesélyesként emlegettek minket. Nagyon sok van ebben a csapatban, még ha ebből pont a legrosszabbkor mutattunk is meg túlságosan keveset" - nyilatkozta.

A Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége pénteken rendkívüli ülésen tárgyalta volna a férfiválogatott gyenge szereplését, de az eseményt koronavírusos megbetegedések miatt elhalasztották.
(MTI)

Címkék

Gulyás István
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!