Férfi kézilabda Eb - Nincs első számú kapus a magyar válogatottnál

Sport, 2024.01.08

A magyar férfi kézilabda-válogatott szakmai stábja nem nevezett ki első számú kapust a héten kezdődő németországi Európa-bajnokság előtt.

"Mindig azt mondom, nem jelent semmit az, hogy első számú kapus, hiszen lehetséges, hogy egy mérkőzésen taktikai szempontból más fog kezdeni" - nyilatkozta hétfőn az MTI-nek Porobic Haris kapusedző.

A nemzeti csapat legutóbb a 2010-es Európa-bajnokságon szerepelt világversenyen Mikler Roland nélkül. A Szeged játékosa a mostani kontinenstornát egészségi okok miatt hagyja ki. A legutóbbi öt világversenyen Székely Márton volt a magyarok másik kapusa, ám a Tatabánya kézilabdázójára most nem számítanak. Ezúttal a balatonfüredi Andó Arián, a tatabányai Bartucz László és a spanyol CB Ciudad de Logrono együttesét erősítő Palasics Kristóf került az utazó keretbe.

Porobic úgy fogalmazott, sajnálja, hogy Mikler ezúttal nem tagja a csapatnak, mert mindig pluszmotivációt ad a többieknek, de a jelenlegi trió tagjai is tudják "húzni egymást" a minél jobb eredmény érdekében. Hozzáfűzte, Székely az idősebbek közé tartozik, de a bő keretben továbbra is ott van, és ha esetleg cserélni kell, akkor számíthatnak rá.

"Mindig annak kell a kapuban lennie, aki a legjobban véd. Lehet, hogy már a tizedik percben cserélni kell, de lehet, hogy végigvédi a meccset. Ennek a joga a szövetségi kapitány kezében van - de folyamatosan beszélünk, egyeztetünk -, ő a mérkőzések előtt az ellenfelek ismeretében nevezi meg, hogy ki lesz a kapus" - magyarázta.

A kapusedző elmondta, José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány javaslata volt, hogy adjanak lehetőséget az új generáció képviselőinek, és "én már akkor is azt mondtam, hogy jönnek a trónkövetelő fiatalok", amikor a lengyelekkel játszottak két edzőmeccset novemberben.

Mint kifejtette, minden kapusnak az az egyik feladata, hogy segítsen a védőfalnak, hiszen ők jól látják, mi történik az egész fal előtt. Azon is dolgoznak, hogy a hálóőrök a lehető legjobban irányítsák a védekezést, és olyan segítséget nyújtsanak a védőfalnak, amivel a saját dolgukat is megkönnyítik.

"A vége felé járunk a munkának, hiszen pénteken kezdődik az Európa-bajnokság. Még vannak finomításra váró dolgok, de jó úton haladunk, a felkészülés eddigi részében mindent megtettünk a kapusok és a védőfal közötti összhang, együttműködés érdekében" - szögezte le Porobic.

A válogatott pénteken Tatabányán 26-25-re elveszítette a Csehország elleni edzőmérkőzést. Az első félidőben Palasics, a másodikban Bartucz védett. Másnap a csapat négy góllal legyőzte a cseheket a Telkiben rendezett zárt kapus, nem hivatalos felkészülési találkozón, amelyen Andó is sokat védett. A kapusedző közölte, alapvetően elégedett volt a három játékos teljesítményével, de voltak hibáik, amiket a hátralévő néhány nap során ki kell javítani.

A magyarok a müncheni C csoportban pénteken Montenegróval, vasárnap Szerbiával, jövő kedden pedig Izlanddal találkoznak, mindhárom meccs 20.30-kor kezdődik. A középdöntőbe az első két helyezett jut.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!