Férfi kézilabda Eb-selejtező - Schaffhausenben és Tatabányán is győzelem a magyarok célja

Sport, 2023.03.07

Lékai Máté csapatkapitány kijelentette, csütörtökön idegenben, majd vasárnap hazai pályán is a győzelem a magyar férfi kézilabda-válogatott célja Svájc ellen az Európa-bajnoki selejtezősorozat harmadik és negyedik fordulójában.

"Nincs számolgatás. A lehető legjobb játékban bízom, és nagyon remélem, hogy mindkét meccsen nyerni tudunk" - nyilatkozta a Ferencváros irányítója az MTI-nek a nemzeti együttes keddi sajtónyilvános edzésén.

Lékai hozzátette, amennyiben csütörtökön Schaffhausenben győznek, matematikailag is eldől, hogy kijutnak a jövő januári, németországi kontinenstornára, de jó svájci csapattal találkoznak, amely tele van Bundesliga-játékosokkal.

"Nagyon kemény mérkőzés lesz ott is és itthon is, mindent bele kell adnunk" - jegyezte meg.

Ancsin Gábor betegség miatt nem csatlakozott a kerethez, a súlyos térdsérülés után visszatért Máthé Dominik pedig kihagyja az idegenbeli találkozót, mert a sorozatterhelés még kockázatos lehet a számára. Mivel új játékost nem hívott be José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány, a schaffhauseni meccsen Ilic Zoran lesz az egyedüli jobbátlövője a magyar csapatnak.

Ennek kapcsán Lékai megjegyezte, hogy némileg felforgatott kerettel készülnek Svájc ellen, hiszen Ancsin mellett Bodó Richárd, Bánhidi Bence és Mikler Roland is hiányzik, de a helyettük behívott játékosok közül jó néhányan voltak már válogatottak selejtezőmérkőzéseken vagy edzőmeccseken.

A 34 éves irányítónak a nyolcadik helyezéssel zárult januári olimpiai kvalifikációs világbajnokság után szinte egyáltalán nem volt ideje a pihenésre, hiszen klubcsapatával, a Ferencvárossal bajnoki rangadók és Európa-liga-csoportmeccsek vártak rá.

"Ez egy kemény időszak, a világbajnokság nagyon fárasztó volt. Itt fáj, ott fáj, amott fáj, fáradt is vagyok, de ez nyilván a többiekre is elmondható, akik a Bajnokok Ligájában vagy az Európa-ligában szerepelnek" - mondta.

Hangsúlyozta, aki nem válogatott, az a világverseny miatt hosszabb pihenőt kap, és van lehetősége egy mini alapozást csinálni januárra, ami jó alapot ad a tavaszi szezonra. Aki viszont válogatott, az szinte meccsről meccsre jár, ami nagyon fárasztó, és nehéz kipihenni, pláne, hogy a február mindig a legkeményebb hónap a versenynaptárban.

"Nagy a terhelés, ezért több a kisebb-nagyobb sérülés, de előbb-utóbb be kell látni, hogy az emberi teljesítőképesség véges. Nagyon kemény ennyi mérkőzést játszani. Nekünk két és fél hét alatt kilenc meccsünk volt, a labdarúgó-világbajnokság viszont egy hónapig tart, és aki döntőt játszik, annak van kilenc meccse" - magyarázta Lékai.

Várható volt, hogy a bajnokságban és az Európa-ligában látott remek teljesítményük miatt Andó Arián és Borbély Ádám, a Balatonfüred és a Ferencváros kapusa közül legalább az egyik meghívót kap a keretbe, és Mikler távolléte miatt végül előbbire esett a szakmai stáb választása.

"Szerintem a szíve mélyén mindenkit a válogatott meghívó éltet, úgyhogy nagyon örülök neki, próbálom itt is a legjobbamat nyújtani" - nyilatkozta Andó.

A klubcsapatában mutatott produkciójáról csak annyit mondott, egyrészt nagyon maximalista, másrészt rengeteg mérkőzésük van ebben a szezonban, és szerinte az egész csapatnak jót tett, hogy ilyen komoly terhelést kaptak, ez újdonság volt számukra.

"Nagyon örülök, hogy így sikerült, azzal együtt, hogy kiestünk az Európa-ligából" - jegyezte meg.

Mint elárulta, a szakvezetés egyelőre nem beszélt róla, hogyan osztják el a játékidőt a három kapus között a két meccsen. Andó rávilágított, teljesen más helyzetben van a válogatottban, mint a klubcsapatában - ahol jóval összeszokottabb a védelem előtte -, de elsősorban saját magára kell figyelnie, hiszen a mezőnyjátékosok csak segítséget tudnak adni a kapusnak.

"Azért vannak az edzések, hogy amennyire tudunk, összekovácsolódjunk" - fűzte hozzá.

A schaffhauseni mérkőzés csütörtökön 19 órakor, a tatabányai találkozó vasárnap 16 órakor kezdődik.

A 6. csoport állása:

-------------------
1. Magyarország 4 pont (77-47), 2. Svájc 4 (51-49), 3. Litvánia 0 (49-63), 4. Georgia 0 (47-65)

A csoport első két helyezettje, valamint a legjobb négy csoportharmadik jut ki a január 10-28. között sorra kerülő németországi Európa-bajnokságra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!