Férfi kézilabda-vb - A legjobb hét közé kerülés a magyarok célja

Sport, 2022.07.05

José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány szerint a legjobb hét közé kerülés, vagyis az olimpiai selejtezős helyek egyikének megszerzése a magyar férfi kézilabda-válogatott célja a januári lengyel, svéd közös rendezésű világbajnokságon.

"Szeretnénk úgy továbbjutni a csoportból, hogy közben a lehető legtöbb pontot vigyük magunkkal, ezzel fenntartva az esélyeinket" - idézi a spanyol edző keddi nyilatkozatát a magyar szövetség honlapja.

A szombati sorsoláson kiderült, hogy a magyar együttes a D csoportban, Kristianstadban január 12-én a Koreai Köztársasággal, 14-én Izlanddal, 16-án pedig Portugáliával találkozik. A középdöntőbe az első három helyezett kerül. A magyarok továbbjutás esetén a göteborgi csoportban Svédország, Uruguay, Brazília, illetve az Afrika-bajnokság ezüstérmese közül három csapattal játszanak. Onnan az első kettő jut a negyeddöntőbe.

"Talán az egyik legkiegyenlítettebb csoportba kerültünk, három európai csapat szerepel ebben a négyesben, és szinte ugyanaz a csoportbeosztásunk, mint az Európa-bajnokságon, csak éppen Hollandia helyett a Koreai köztársaság lesz az ellenfelünk" - mondta Rodríguez.

Izlanddal és Portugáliával a januári, részben hazai rendezésű kontinenstornán is azonos csoportban szerepeltek a magyarok a budapesti MVM Dome-ban. Az északi szigetország csapatától 31-30-ra kikaptak, a portugálokat pedig 31-30-re legyőzték.

"Mivel a célunk az olimpiai selejtezős helyek egyikének megszerzése, azaz a legjobb hét közé kerülés, nagy feladat előtt állunk, mert legalább 15, vagy még több csapat pályázik ugyanerre eséllyel" - vélekedett a magyarok kapitánya. Hozzátette, a világbajnokságok eleve nagy presztízsű versenyek sok jó csapattal, a kvalifikációs vb-k pedig még inkább kiemelkednek, hiszen mindenki a legjobb hét közé szeretne jutni.

Rodríguez elárulta, októberben a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőin szerepel a magyar válogatott Litvánia, majd Georgia ellen.

"A cél nem csupán a négy pont megszerzése, hanem a vb-csapat alakítása. Lesz néhány napunk novemberben is, majd decemberben kezdődik a közvetlen vb-felkészülés, a torna előtt néhány edzőmeccsel" - fűzte hozzá.

A jövő évi lesz a 28. férfi világbajnokság és a 22., amelyen a magyar csapat is részt vesz. A magyarok legjobb eredménye az 1986-os ezüstérem, a legrosszabb az 1995-ös 17. hely, legutóbb pedig - tavaly januárban, Egyiptomban - ötödik lett.

A január 11-29. között sorra kerülő világbajnokság győztese kijut a 2024-es párizsi olimpiára, a 2-7. helyezettek olimpiai selejtezőn vehetnek részt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!