Férfi kosárlabda NB I - Szombathelyi győzelem a döntő nyitányán

Sport, 2022.06.15

A címvédő Szombathely hazai pályán végig vezetve legyőzte a Körmendet a férfi kosárlabda NB I döntőjének a szerdai nyitányán.

Az alapszakaszgyőztes Falco a negyeddöntőben 3-1-re verte a Naturtex-SZTE-Szedeák együttesét, majd a négy között ugyancsak egy mérkőzést veszített az Alba Fehérvár ellen. A 28 kilométerre fekvő vasi szomszédvárnak, a Körmendnek valamivel nehezebb dolga volt a rájátszásban, ugyanis előbb 3-1-re nyert az MVM-OSE Lions ellen, majd óriási csatában gyűrte le 3-2-re a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemétet. Utóbbi ütközet csak vasárnap fejeződött be, így a piros-feketék csak két napot készülhettek a fináléra.

Az élvonalban legutóbb 2019-ben rendeztek vasi végjátékot, akkor a Falco 3-0-s söpréssel gyűjtötte be második bajnoki címét, amelyet tavaly még eggyel megtoldott a Szolnoki Olajbányász ellen 3-2-re megnyert döntővel.

A szerdai találkozó előtt egy nappal kitudódott, hogy a pénztárak már nem nyitnak ki az Arena Savariában, mivel az online értékesítés során minden jegy elkelt. A csaknem négyezer férőhelyes csarnokban ennek - és a csata presztízsének - megfelelően elképesztő hangulat fogadta a finálé résztvevőit.

A meccs küzdelmesen és kevés kosárral indult, mindkét oldalon főként a csapatkapitányok jeleskedtek, azaz Váradi Benedek, illetve a 37 éves Ferencz Csaba, aki csapatának legutóbbi, 2003-as bajnoki címénél is jelen volt. A 14 büntetőt hozó nyitónegyedet követően a válogatott kapitánya, Keller Ákos begyűjtötte harmadik személyi hibáját, ám a hazai szurkolók mégsem bánkódtak, mivel így is hamarosan 24-15 állt a nagyórán. Felpörgött a mérkőzés, Somogyi Ádám nyolcadik pontjával a mezőny legjobbjává lépett elő, a szintén a negyedik bajnoki aranyára hajtó Körmend pedig Wesley Gordon remeklésével sem tudott négy pontnál közelebb kerülni riválisához. A nagyszünetben 42-36 volt az állás.

Térfélcsere után Keller zsákolásával először vezetett tíz, majd 12 ponttal a Falco, a szerb-magyar Milos Konakov tanítványai 6-0-lal kezdték a félidőt. A vendégek első számú irányítóját, Kamau Stokest egy ütközés után ölben kellett levinni, majd a túloldalon Perl Zoltán megszerezte 21. pontját, ám a 30. percben Durázi Krisztofer jóvoltából két pontra olvadt a szombathelyi előny. A 64-58-ról induló zárószakaszban Perl, a meccs hőse már 26 pontnál járt, aztán Váradi és Maliek White páros sportszerűtlen hibája borzolta a kedélyeket. A találkozó összképe ezzel együtt nem változott, az eredményesebb cseresorral rendelkező Falco nem engedte ki a kezéből a győzelmet, és élt a hazai pálya előnyével. Perl 28 ponttal és 5 lepattanóval zárt.

Az egyik fél harmadik sikeréig tartó finálé szombaton folytatódik Körmenden.


Eredmény:

döntő, 1. mérkőzés:
Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely - Egis Körmend 86-76 (16-13, 26-23, 22-22, 22-18)
-----------------------------------------------------------------------------------

Legjobb dobók: Perl 28 pont, Váradi 13, Barac 13, Somogyi 11, Golomán 10, illetve Durázi 17, Gordon 14, White 13, Ferencz 12


korábban:

a 3. helyért, 1. mérkőzés:
Alba Fehérvár - Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 90-70 (26-18, 16-26, 25-11, 23-15)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!