Férfi kosárlabda-vb - A franciákkal, a portugálokkal és a montenegróiakkal selejteznek a magyarok

Sport, 2021.08.31

Az olimpiai ezüst- és a legutóbbi világbajnokságon bronzérmes franciákkal, valamint a portugálokkal és a montenegróiakkal került egy csoportba a magyar férfi kosárlabda-válogatott a 2023-as vb selejtezőjében.

A keddi sorsolást - amelyre a nemzetközi szövetség svájci központjában került sor - Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese az ötödik kalapból várta Finnország, Georgia és Belgium társaságában.

A magyarok annak köszönhetően kerültek be előselejtező nélkül a vb-kvalifikációba, hogy kijutottak a jövő szeptemberi Európa-bajnokságra, amelynek csoportmeccseit Kölnben vívják majd.

"Meg kell tartanunk az idáig mutatott eredménysorozatot, és továbbmenni a harmadik fordulóba, utána pedig megpróbálni kijutni a világbajnokságra. Egyelőre szerintem senki nem tudja megmondani, hogy ez a csoport számunkra mennyire jó vagy rossz" - értékelt az M1 aktuális csatornának a szakvezető.

"Montenegró sokkal magasabb szinten van, mint mi" - hangsúlyozta Ivkovics, aki a portugálok kapcsán úgy fogalmazott: az elmúlt tíz évben nem lépett előre, míg ez idő alatt fejlődött a magyar válogatott, amelynek - meglátása szerint - rangja van Európában, ezt jelzi az, hogy az első körben nem kellett játszania.

A novembertől 2023 februárjáig tartó európai vb-selejtezősorozatban 32 együttes verseng. Az első három etapban - jövő júliusig - a nyolc kvartett csoportmeccsei zajlanak, minden négyesből az első három-három gárda jut tovább a kvalifikáció második szakaszába. Ezután a megmaradt 24 együttes négy hatos csoportban folytatja úgy, hogy valamennyien magukkal viszik a korábban szerzett pontjaikat. Végül mind a négy csoportból az első három utazhat a vb-re.

A 2023-as világbajnokságnak Indonézia, Japán és a Fülöp-szigetek ad otthont. A 32-es mezőnyben az utóbbi két rendező ország mellett - Indonéziának selejtezőt kell vívnia - öt afrikai, hét amerikai, hat ázsiai-óceániai és 12 európai csapat kap helyet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!