Férfi kosárlabda-vb - Mamutmezőnnyel rajtol el a 18. seregszemle - ELŐZETES

Sport, 2019.08.30

Rekordot jelentő 32 csapatos mezőnnyel rajtol szombaton a 18. férfi kosárlabda-világbajnokság, az olimpiai kvalifikáció legfontosabb eseményének Kína nyolc városa ad otthont.

A vb-k történetében először verseng ennyi válogatott a sportág alapítójáról elnevezett Naismith Kupáért, az első seregszemlén 1950-ben még csak tíz együttes indult Argentínában, az utóbbi három tornán pedig már 24 csapat szerepelt. A kosárbarátoknak ezúttal négy helyett öt évet kellett várniuk a férfi csúcstalálkozóra, mivel legutóbb, a 2014-es spanyolországi vb után a nemzetközi szövetség (FIBA) úgy döntött, hogy a labdarúgó-világbajnokság elkerülése végett csak 2019-ben folytatódik a négyévenkénti sorozat.

Pekingben, Kantonban (Kuangcsou), Sencsenben, Fosanban, Tungkuanban, Vuhanban, Nankingban és Sanghajban 16 nap alatt összesen 92 mérkőzésre kerül sor. A nyolc kvartettből (A-H csoport) a körmérkőzések után az első és második helyezettek jutnak tovább a négyszer négycsapatos középdöntőbe (I-L csoport). Innen szintén a legjobb nyolc kerül a már kieséses rendszerű negyeddöntőbe. A 2014-es vb-től eltérően ezúttal a 17-32. helyezettek lejátsszák az alsóházi meccseket is, szintén négyszer négy csoportban (M-P csoport).

A vb-n hét kvótát osztanak ki a tokiói olimpiára a legjobbak között, ebből Afrika 1, Amerika 2, Ázsia 1, Európa 2, Óceánia pedig 1 indulási jogot kap. A 12 csapatot felvonultató ötkarikás játékokon alanyi jogon indul a rendező Japán, a maradék négy hely pedig jövőre az olimpiai kvalifikációs tornán talál gazdára, ezen a vb-n a kvótáról lemaradt legjobb 16 csapat és kontinensenként további 2-2 válogatott indul. A magyarok - akik legutóbb 1964-ben vettek részt világbajnokságon - februárban a selejtezőcsoport negyedik helyén zártak, a vb-re pedig csak az első három jutott ki.

A kínai seregszemle legnagyobb esélyese az elmúlt két vb-n aranyérmes Egyesült Államok válogatottja - még akkor is, ha szombaton 78 mérkőzés és közel 13 év után vereséget szenvedett Melbourne-ben az ausztráloktól. Az amerikaiak vezetik a világranglistát, igaz, legnagyobb sztárjaik sorra lemondták a vb-szereplést. A címvédő legnagyobb riválisa a 2006-os világbajnok Spanyolország, a vb-második Szerbia, a legutóbb bronzérmes Franciaország és az NBA legértékesebb játékosa, Jannisz Antetokunmpo által vezetett Görögország lehet.

Érdekesség, hogy Csehország és Montenegró először indul vb-n önálló országként, mivel legutóbb még Csehszlovákia, illetve Szerbia és Montenegró néven szerepelt. Lengyelország pedig 1967 után tér vissza a vb-színpadra.

A vb csoportjai:

---------------
A csoport (Peking): Kína, Venezuela, Lengyelország, Elefántcsontpart
B csoport (Vuhan): Argentína, Oroszország, Koreai Köztársaság, Nigéria
C csoport (Kanton): Spanyolország, Puerto Rico, Irán, Tunézia
D csoport (Fosan): Szerbia, Olaszország, Fülöp-szigetek, Angola
E csoport (Sanghaj): Egyesült Államok, Törökország, Csehország, Japán
F csoport (Nanking): Görögország, Brazília, Montenegró, Új-Zéland
G csoport (Sencsen): Franciaország, Dominikai Köztársaság, Németország, Jordánia
H csoport (Tungkuan): Litvánia, Ausztrália, Kanada, Szenegál



Az eddigi világbajnokok:

-----------------------
1950 Argentína
1954 Egyesült Államok
1959 Brazília
1963 Brazília
1967 Szovjetunió
1970 Jugoszlávia
1974 Szovjetunió
1978 Jugoszlávia
1982 Szovjetunió
1986 Egyesült Államok
1990 Jugoszlávia
1994 Egyesült Államok
1998 Jugoszlávia
2002 Jugoszlávia
2006 Spanyolország
2010 Egyesült Államok
2014 Egyesült Államok
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!