Férfi kosárlabda vb-selejtező - Négy NBA-játékos a francia keretben

Sport, 2022.06.10

Négy NBA-játékos kapott helyet a francia férfi kosárlabda-válogatottban, amely július 4-én fogadja a magyarokat a világbajnoki selejtezősorozat ötödik fordulójában.

A magyar szövetség közleménye szerint az ellenfél június 25-én kezdi meg a felkészülést, július 1-jén Montenegróban lép pályára, majd három nappal később látja vendégül a magyar együttest a Mouilleron-le-Captifban található Vendéspace csarnokban.

Az olimpiai ezüstérmes franciáknál Jaylen Hoard (Oklahoma City Thunder), Théo Maledon (Oklahoma City Thunder), Frank Ntilikina (Dallas Mavericks) és Petr Cornelie (Denver Nuggets) légióskodik Észak-Amerikában - igaz, utóbbit év közben kitette klubja, de maradt a gárda fiókcsapatánál. Emellett hárman játszanak a spanyol élvonalban (köztük a Real Madridban Hanga Ádám csapattársa, Vincent Poirier), ketten az olasz Bolognát erősítik, egy játékos Törökországból érkezik, hatan pedig otthon kosaraznak.

A veretlenül éllovas francia csapat már biztosan ott lesz a vb-kvalifikáció második körében. Az E csoport harmadik, még továbbjutó helyének megszerzéséért Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttesének a nyeretlenül sereghajtó Portugáliát kell megelőznie, amelyet ehhez le kell győznie július 1-jén a budapesti Tüskecsarnokban. A 2023 februárjáig tartó európai vb-selejtezősorozatban 32 együttes verseng. Júliusban minden négyesből az első három jut tovább a kvalifikáció második szakaszába. Ezután a 24 együttes négy hatos csoportban folytatja úgy, hogy valamennyien magukkal viszik a korábban szerzett pontjaikat. Végül mind a négy csoportból az első három utazhat a jövő nyári vb-re, amelynek a Fülöp-szigetek, Indonézia és Japán ad otthont.

A magyarok annak köszönhetően kerültek előselejtező nélkül a vb-kvalifikációba, hogy kijutottak a szeptemberi Európa-bajnokságra, melynek csoportmeccseit Kölnben vívják majd.

Az E csoport állása:

--------------------
1. Franciaország 8 pont (már továbbjutott), 2. Montenegró 6 (317-297), 3. MAGYARORSZÁG 6 (290-320), 4. Portugália 4
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!