Férfi kosárlabda vb-selejtező - Vereség Litvániában, távolodik a kijutás

Sport, 2023.02.23

A magyar férfi kosárlabda-válogatott kikapott Litvániában csütörtökön a világbajnoki selejtezősorozat ötödik fordulójában, ezzel jelentősen csökkentek az esélyei a vb-szereplésre, amely a kvalifikáció vasárnapi zárásán dől majd el.



Eredmény:

K csoport, 5. forduló:
Litvánia-Magyarország 89-64 (14-16, 26-15, 23-14, 26-19)
--------------------------------------------------------

A magyar pontszerzők: Hopkins 17, Somogyi 13, Benke 11, Eilingsfeld 6, Pongó 6, Keller 5, Váradi 2, Mócsán 2, Golomán 2



A litvánok már biztos világbajnoki résztvevőként léptek pályára a Svyturio Arenában, míg Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese annak a tudatában érkezett Klaipedába, hogy ott is és vasárnap Szombethelyen a bosnyákok ellen is győznie kell a vb-ért. Ugyanakkor figyelnie kellett később, 20 órától a Bosznia-Hercegovina - Montenegró meccset is, mivel utóbbi csapat tuzlai győzelme a magyar vb-álmok végét jelentette.

A K csoportból Litvánia mellett Franciaország is biztosan ott lesz a világbajnokságon, a sereghajtó csehek már kiestek, a közbülső három együttes versengett az utolsó továbbjutó pozícióért.

A magyar és a litván gárda tavaly kétszer is összecsapott, augusztusban Szombathelyen 88-78-ra, aztán szeptemberben az Európa-bajnokság kölni csoportküzdelmeiben 87-64-re nyert az ellenfél. Ezekhez a meccsekhez képest jelentősen átalakult mindkét keret, mivel a baltiak nem számíthattak többek között az NBA-s Jonas Valanciunasra és Domantas Sabonisra, a magyaroknál pedig szintén klubkötelezettségei miatt hiányzott Hanga Ádám, Allen Rosco és Filipovity Márkó sérült, Vojvoda Dávid jogi és anyagi vitába keveredett korábbi ügynökével, ezért a nemzetközi szövetség felfüggesztette a játékjogát, Perl Zoltán pedig lebetegedett.

A csütörtöki csata első magyar kosarára három és fél percet kellett várni, de a honosított Hopkins Mikael triplája a vezetést jelentette, mivel a hazaiak addig csak egy duplát szereztek. Benke Szilárd bedobta a vendégek negyedik hárompontosát, a második negyed 14-16-ról indult. A litvánok 20-18-nál vezettek ismét, majd hét ponttal elhúztak, és noha a magyarok derekasan küzdöttek, a nagyszünetben 40-31 volt az állás.

Fordulás után gyakorlatilag eldőlt a meccs, a Kazys Maksvytis együttese szórta a triplákat, remekül lepattanózott, és a 30. percben már 63-45 állt az eredményjelzőn. A hátralévő időben már nem történt meglepetés, a litvánok magabiztosan nyertek.

Ivkovics Sztojan elsőként arról beszélt a találkozót követő sajtótájékoztatón, hogy próbálta igazságosan rotálni a csapatot.

"Mindenki húsz perc körül játszott, és mindent megtettünk a kosárlabda egyik otthonának számító Litvániában. A folytatásban szeretnénk otthon szépen befejezni vasárnap a selejtezőt, most arra a meccsre koncentrálunk. Nagyszerű, hogy ott vagyunk Európa legjobb 16 csapata között" - jelentette ki a szakvezető.

A válogatott legjobbja, a 17 pontos Mikael Hopkins közölte, nehéz mérkőzésen vannak túl.

"Nagyot küzdöttünk, jó meccs volt, a litvánoknak a fontos pillanatokban bement néhány nagy dobás. Remélem, nyerünk vasárnap Szombathelyen a bosnyákok ellen" - mondta az olasz Reggio Emilia légiósa.

A magyarok vb-reményei a később kezdődött bosnyák-montenegrói meccstől függtek, és mivel a hazaiak Tuzlában legyőzték Montenegrót, az utolsó fordulóban derül majd ki vasárnap a kijutó csapatok névsora. Az Ivkovics-legénységnek akkor a lehető legnagyobb különbséggel meg kell vernie a bosnyákokat Szombathelyen, és közben reménykedni, hogy Montenegró hazai pályán kikap a sereghajtó csehektől. Ebben az esetben a hármas holtverseny legjobbja utazik csoportharmadikként az augusztus 25-től szeptember 10-ig tartó vb-re, amelynek a Fülöp-szigetek, Indonézia és Japán ad otthont.


A csoport további meccsein:
Csehország-Franciaország 59-72
Bosznia-Hercegovina - Montenegró 74-66



A csoport állása:
1. (és már vb-résztvevő) Franciaország 20 pont, 2. (és már vb-résztvevő) Litvánia 20, 3. Montenegró 17 (812-782) 4. Bosznia-Hercegovina 17 (850-900), 5. MAGYARORSZÁG 16, 6. Csehország 14



A magyarok hátralévő mérkőzése:
vasárnap: Magyarország - Bosznia-Hercegovina, Szombathely 19.00
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!