Férfi röplabda Európa-liga - Négyszettes vereség az ezüst divízió döntőjének első mérkőzésén

Sport, 2023.07.06

A magyar válogatott szettelőnyről kikapott Lettországtól a férfi röplabda Európa-liga ezüst divízió fináléjának első mérkőzésén, Békéscsabán.

A finálé rigai visszavágója vasárnap 15.30-kor kezdődik, a döntő győztese jövőre az arany divízióban szerepelhet.


Férfi Európa-liga, ezüst divízió, döntő, 1. mérkőzés: Magyarország-Lettország 1-3 (17, -10, -21, -11)
----------------------------------------------
a legeredményesebb játékosok: Horváth 13 pont, Bögöly 10, illetve Jansons 22, Smits 19, Ozolins 15


A magyar csapat a csoportkörben Georgiát mindkétszer simán, 3-0-ra verte, míg az osztrákokat idegenben 3-2-re, hazai pályán pedig három játszmában múlta felül. Az elődöntőben múlt szerdán 3-1-re kikapott Cipruson, majd szombaton Békéscsabán ugyanilyen arányban győzte le ellenfelét, és aztán az aranyszettet is sikerrel vette.

Így bejutott a divízió döntőjébe a hét tétmérkőzés óta veretlen Lettország ellen: a rivális tavalyelőtt nemcsak ott volt az Európa-bajnokságon, hanem tovább is jutott a csoportjából, és csak a későbbi győztes olaszokkal szemben esett ki, miközben a magyar válogatott 2001 óta vár az Eb-szereplésre.

A döntő első mérkőzése magyar ponttal indult, rögtön a találkozó elején több hosszú és látványos labdamenetnek tapsolhatott a közönség. A magyar vezetés után újra és újra egyenlítő lettektől 10-6-ra el tudott lépni a házigazda, időkérésre késztetve a vendégeket. Ez sem akasztotta meg ifjabb Nagy Péter szövetségi kapitány együttesét, amely a ciprusiak elleni visszavágót idézően pontosan, koncentráltan játszva tovább növelte előnyét, majd 14-7-nél ismét időt kértek a lettek. A jó nyitásfogadások utáni hatékony befejezésekkel szemben a lettek többször hibáztak, a magyar válogatott második szettlabdáját értékesítve 24 perc után előnybe került, a lettek - akik egyszer sem vezettek a játékrészben - először vesztettek játszmát a sorozatban.

A második felvonást összeszedettebben és jobb sáncmunkával kezdték a vendégek, 3-7-nél először kért időt ifjabb Nagy Péter, és mivel ez nem változtatott a játék képén, 5-12-nél ismét rövid egyeztetést tartott a szövetségi kapitány. Együttese védekezésben és támadásban sem tudta megismételni az első játszmában mutatott hatékony röplabdázást, így a mindössze 18 perces szett megnyerésével egyenlített a lett gárda.

A harmadik játszma kiegyenlítetten indult, a lettek változatlanul nagy számban hibáztak nyitást, ellépni azonban egyik fél sem tudott. 14-14 után sorozatban öt ponttal gazdagodott a balti ország nemzeti csapata, és bár a magyar csapat 19-20-nál egy pontra visszazárkózott, a lett válogatott az eddigi legszorosabb és leghosszabb, 25 percig tartó szett lezárásával előnybe került.

A negyedik játékrész korai szakaszában ötpontos előnyt dolgozott ki a lett együttes (5-10), és a folytatásban is hatékonyan játszott, az első játszma jó sáncait és pontos befejezéseit már nem tudta hozni a kevésbé koncentráltan röplabdázó házigazda, így a lettek egy újabb könnyedén nyert szettel lezárták a 93 percig tartó találkozót.

"Az első szett extra volt védekezésben és támadásban, ehhez kellett az is, hogy a lettek többet hibáztak, mint az utána következő három játszmában" - értékelt a szövetségi kapitány, aki hozzáfűzte: várható volt, hogy a rivális feljavul és kevesebbet ront a kezdést követően.

"A probléma a harmadik játékrészben adódott, a könnyű, pörgetett nyitásokból a fogadásaink nem sikerültek és kiszámíthatóvá vált a játékunk, ezt a visszavágón nem engedhetjük meg magunknak" - tekintett előre ifjabb Nagy Péter.

A találkozó legeredményesebb játékosa a 22 pontos Renars Pauls Jansons lett, Kristaps Smits 19, míg a magyar csapat legponterősebbje, Horváth Kristóf 13 ponttal zárt.

A magyarok már biztosan a legjobb El-szereplésüket produkálják, ugyanis tavaly negyedikként, 2021-ben bronzérmesként zárták a sorozatot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!