Férfi röplabda Extraliga - Megjósolhatatlan, ki lesz a Pénzügyőr kihívója - ELŐZETES

Sport, 2022.09.29

Pénteken a Kistext SE kaposvári vendégjátékával elrajtol a férfi röplabda Extraliga 2022/23-as idénye, melynek első számú esélyese ezúttal is a címvédő Pénzügyőr.

Jókay Zoltán együttese a legutóbbi öt megnyerhető aranyérem (három Magyar Kupa, két bajnoki cím) mindegyikét elhódította, az elmúlt évek sikercsapatának magja pedig ezúttal is együtt maradt: a trénernek a kezdőcsapatban két távozó centerét kellett pótolnia.

"A felkészülés elején elég vegyes állapotban voltak a srácok, ez mostanra egyenesedett ki. A magyar válogatott Eb-selejtezői miatt Magyar Bálint csak később csatlakozott, így a feladó-ütő kapcsolatokon még van mit csiszolni, de úgy érzem, felkészülve várjuk az első fordulót" - mondta az MTI érdeklődésére Jókay.

A szakember szerint a mostani bajnokság a korábbiaknál is kiegyenlítettebb lesz, egyelőre megjósolni sem tudja, melyik együttes lesz csapata legfőbb kihívója.

"Mindenki minőségi légiósokat igazolt, idegenben senki ellen nem mehetünk biztosra. Saját otthonunkban a csarnokunk egyedi karakterisztikájából adódó előnyt továbbra is szeretnénk maximálisan kihasználni, de a riválisaink nagy részének is csak csekély mértékben változott a kerete, így a kezdetektől fogva nagy csatákra számítok" - fogalmazott Jókay Zoltán, aki nem fél attól, hogy együttesének változatlan keretösszetétele a visszájára fordulhat, ugyanis játékosai már bizonyították, újra és újra meg tudnak újulni és kellő motivációval tudnak pályára lépni.

Hozzátette, sok olyan röplabdázója van, aki utál veszíteni, ennek is köszönhető, hogy továbbra is jól kooperálva, egymásért küzdve tudnak játszani.

Jókay hosszú, 2004 óta tartó vezetőedzői pályafutása során tavaly másodszor duplázott a bajnokságban, sorozatban három aranyat azonban még soha nem tudott nyerni a Vasassal négyszeres, összesen hatszoros aranyérmes tréner. Ennek kapcsán azt mondta, nem foglalkozik a számokkal, már csak azért sem, mert a játékosoknak saját maguk miatt kell jól játszaniuk, nem pedig miatta.

A többi együttes szakvezetője a magyar szövetség felvezető cikksorozatában kivétel nélkül arról beszélt, hogy rendkívül kiegyenlített küzdelemre számít. A legtöbb változás - és a két edzőváltás egyike - a szezont nyitó, a legutóbbi két kiírásban döntős Kaposvár játékoskeretében történt, a somogyiakon kívül pedig éppen első ellenfelüknél, a Kistextnél változott a vezetőedző személye.

A tavasszal elődöntős MAFC-nál és Kazincbarcikánál elsősorban az idegenlégiósokat cserélték le, ezzel szemben a legjobb négyről lemaradó Kecskemétnél a legfontosabb erősítés feladóposztra érkezett a magyar válogatott Keen Cameron személyében.

A mezőny második feléből a Kistext és a DEAC is minőségi külföldieket szerződtetett, de a korábban Kecskeméten dolgozó, tavaly óta a most újonc Székesfehérvárt edző Dávid Zoltán is meghatározó légiós röplabdázókra számíthat a fiatal magyar mag mellett.

Az Extraliga csapataira az oda-visszavágós alapszakaszt követően az újonnan bevezetett középszakasz vár: itt az 1-4. helyezettek, illetve az 5-8. helyezettek egymás között egy újabb oda-vissza kört - azaz csapatonként hat mérkőzést - játszanak. A középszakaszba az együttesek magukkal viszik az alapszakaszban megszerzett pontjaikat, a rájátszás előtti végeredmény így összesen 20 mérkőzés után alakul ki. A playoffba minden együttes bekerül, ott a párharcok az egyik fél harmadik sikeréig tartanak.

További változás, hogy a férfiaknál az eddigi kettő helyett immár három magyar röplabdázónak kell kötelezően a pályán lennie minden mérkőzés minden labdamenetében. Újdonság, hogy a nyolcadik helyezett nem esik ki automatikusan, hanem az idény végén oda-visszavágós párharcot vív az NB I legjobbjával.


A férfi Extraliga 2022/23-as idényének csapatai:

------------------------------------------------
DEAC, Fino Kaposvár SE, Kecskeméti RC, Kistext SE, MAFC-BME, MÁV Előre-Foxconn (újonc), Pénzügyőr SE (címvédő), Vegyész RC Kazincbarcika


Az elmúlt tíz győztes:

----------------------
2012/13: Fino Kaposvár SE
2013/14: Gorter-Kecskeméti RC
2014/15: Fino Kaposvár SE
2015/16: Fino Kaposvár SE
2016/17: Fino Kaposvár SE
2017/18: Vegyész RC Kazincbarcika
2018/19: Vegyész RC Kazincbarcika
2019/20: A koronavírus-járvány miatt nem hirdettek bajnokot.
2020/21: LV Sport Pénzügyőr SE
2021/22: Pénzügyőr SE
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!