Férfi röplabda Extraliga - Nehéz lesz megakadályozni a Pénzügyőr újabb duplázását - ELŐZETES

Sport, 2022.03.16

Három negyeddöntős párharccal csütörtökön kezdetét veszi a férfi röplabda Extraliga rájátszása, amelyben a bajnoki cím első számú esélyese a címvédő és friss Magyar Kupa-győztes Pénzügyőr SE.

Jókay Zoltán együttese csak pénteken kezdi el a playoffot az alapszakaszt nyeretlenül nyolcadikként záró Dunaújváros ellen, és miután 14 eddigi bajnokiján csak egyszer, még októberben a Kaposvár otthonában maradt alul, nehéz elképzelni, hogy a DKSE meglepetést okoz. Az első komolyabb feladat így majd vélhetően az elődöntőben vár a fővárosiakra, akiknek rendkívül magabiztos alapjátékukhoz sok extra is társult az idény során, ráadásul a kezdőcsapat szinte minden játékosa képes meccset eldöntő teljesítményre.

A vasárnap Érden sorozatban harmadszor Magyar Kupa-aranyérmes PSE címvédését leginkább a kupadöntős Kazincbarcika és a bajnoki alapszakaszban második Kaposvár nehezítheti meg, ám előbbinek ehhez az MK-döntő harmadik szettjében látott játékra, utóbbinak pedig teljesen egészséges keretre lesz szüksége.

A negyeddöntőben - papíron - a kaposváriaknak ígérkezik könnyebbnek a dolguk, mert bár a DEAC a bajnokság hajrájában több szép győzelmet is aratott, a somogyiakkal szemben mindkétszer 3-0-val maradt alul. Érdekesség, hogy a Fino egyik kulcsembere, Hubicska Patrik az elmúlt három idényben még a debreceniek sikeréért küzdött.

A Kazincbarcika a négy közé jutásért a Kistexttel találkozik, amely az idényt nagy reményekkel és szép sikerekkel - a Kaposvárt például kétszer is legyőzte - kezdte, de később edzőváltáson is átesett. A borsodiak az MK-menetelés és az ott megszerzett ezüstérem mellett azért is magabiztosan készülhetnek a párharcra, mert az alapszakaszban oda-vissza legyőzték a budapestieket. A Kistextnél ennek ellenére bíznak a meglepetésben, amiben kulcsszerepet játszhat Willian Reffatti: a brazil légiós az előző két idényben mindent megnyert a Pénzügyőrrel, 2021-ben pedig a legjobb Magyarországon játszó külföldi röplabdázónak választották.

A negyedik párharc tűnik a leginkább kiegyenlítettnek, ugyanis a Kecskemét és a MAFC is igen rapszodikus alapszakaszt produkált: olykor nagyszerű játékkal győztek le előttük álló csapatokat, aztán pedig alaposan megszenvedtek vagy ki is kaptak mögöttük lévő együttesektől. Az alföldiek az MK-ban negyedikek lettek, és náluk továbbra is az a legnagyobb kérdés, mennyi játékosuk lesz hadra fogható. Ha teljes kerettel tudnak felállni, a MAFC-nak nehéz dolga lesz, ha azonban Nagy József együttesének ezúttal is akadnak hiányzói, a fővárosiak megismételhetik a bronzéremmel zárt előző szezon bravúros eredményét és beverekedhetik magukat a négy közé.

A legkésőbb március 30-án záruló negyeddöntő utáni pontos program egyelőre kérdéses, ugyanis az a legjobb négybe jutó csapatoktól függ. Ha oda olyan együttesek kerülnek, amelyeknek nincs az április eleji U20-as Európa-bajnoki selejtezőn érintett játékosuk, úgy az elődöntők április 2-án rajtolnak, ez esetben a helyosztók (döntő és bronzmérkőzés) első játéknapja április 21.

Ha a négy közé jut az utánpótlás Eb-selejtezőn érintett játékost foglalkoztató csapat, akkor az elődöntők április 12-én, az éremcsaták pedig április 27-én kezdődnek. Minden párharcban három nyert mérkőzés szükséges a sikerhez, ha nem történik nagy meglepetés, a négy között Kaposvár-Kazincbarcika párharcot rendeznek, míg a PSE-re a Kecskemét vagy a MAFC vár majd.

A negyeddöntő párosítása (zárójelben az alapszakaszban elért helyezés):

--------------------------------------------------------------
Pénzügyőr SE (1.)-Dunaújvárosi KSE (8.)
Fino Kaposvár SE (2.)-Debreceni EAC (7.)
Vegyész RC Kazincbarcika (3.)-Kistext SE (6.)
MAFC-BME (4.)-Kecskeméti RC (5.)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!