Férfi vízilabda BL - Változik a lebonyolítás, visszatérnek a négyes döntők

Sport, 2023.06.02

Fontos változtatásokat jelentett be a legrangosabb európai vízilabdakupáról a kontinentális szövetség (LEN), ugyanis a Bajnokok Ligájában visszatérnek a négyes döntők.

Férfi vízilabda BL - Interjú a LEN elnökével Pénteken Belgrádban, a most zajló nyolcas döntő helyszínén vitatták meg az illetékesek a változtatásokat, amely szerint a BL-ben a LEN nemrég kiadott rangsora alapján az első 12 ország bajnokcsapata automatikusan a főtáblán szerepel majd.

A csoportkört viszont nem két nyolcas, hanem négy négyes csoportban bonyolítják le. Innen a körmérkőzések után csoportonként az első két-két helyezett jut tovább, majd két újabb négyes csoportból az szintén az első két-két gárda kerül a Final Fourba, amelybe a mostani kiírástól eltérően már nem jár automatikus indulás a leendő házigazdának.

A selejtezőket a zsúfolt versenynaptár miatt egyetlen körben bonyolítják le, négy csoportban küzdenek majd a csapatok - országonként az automatikus indulóval együtt hárman nevezhetnek -, és mindegyikből a győztes kerül a főtáblára.

A négyes döntőt június 6-8. között rendezik meg.

A női Bajnokok Ligájában csak az európai rangsor első hat helyén szereplő országok nevezhetnek, nemzetenként öt klubbal. A kvalifikációból 16 csapat juthat tovább, ők négy négyes csoportban, körmérkőzéses formában játszanak, és a négy csoportgyőztes jut a Final Fourba, amelyet április 20-21-én rendeznek.

"Néhány meccsel kevesebb lesz, de a legfontosabb az, hogy a LEN nyitott a változásra, ez egy kísérleti év, ami nagyon más lesz, mint a többi, de a klubok díjazzák, hogy a szövetség meghallgatja őket és új dolgokkal próbálkozik" - nyilatkozta az M4 Sportnak Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke.

A LEN-rangsorral kapcsolatban megjegyezte: ez olyan hiányosság volt, amelyet évek óta rendezni kellett volna, így mindenképpen igazságosabbá és objektívabbá válnak a küzdelmek.

"Nincs meg az a fajta támadhatóság, amely az elmúlt években néhány alkalommal megvolt" - fűzte hozzá Madaras, aki szerint a 12 ország közül a legtöbb helyen magas szinten űzik a sportágat, a többit pedig megpróbálják felzárkóztatni, az igazán erős "nem bajnokok" pedig a selejtezőben harcolhatják ki a kvalifikációt.

Antonio Silva, a LEN elnöke az M4 Sportnak elmondta, a szervezet fő gondolata, hogy legyen stratégiája a vízilabda jövőjére vonatkozóan.

"Szeretnénk a csapatsportok térképén kiemelt helyre emelni a vízilabdát, sokat dolgoztunk az elmúlt hat hónapban az új stratégián, melyet most mutattunk be a kluboknak. A fő célunk, hogy fejlesszük a játékot, minél többeket hozzunk be a sportágba, több szurkoló, helyszín és játékos legyen a pólóban. Szeretnénk nagyobb piacot, jobb reklámot a vízilabdának. Ehhez is igazítottuk az új lebonyolítását az európai sorozatainknak" - mondta a portugál sportvezető, aki egy éve irányítja a szervezetet.
(MTI)

Galériánk

Férfi vízilabda BL - Interjú a LEN elnökével Férfi vízilabda BL - Interjú a LEN elnökével
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!