Férfi vízilabda Eb - Könnyed győzelemmel kezdtek az alsó ágon szereplő szerbek

Sport, 2024.01.05

A szerb válogatott a papírformának megfelelően fölényes győzelmet aratott az izraeli csapat felett a horvátországi férfi vízilabda Európa-bajnokságon, a C csoport dubrovniki nyitányán.     

Ez az első Eb, amelyet kétdivíziós formátumban bonyolítanak le: a legutóbbi, spliti viadal első nyolc csapata - köztük az ezüstérmes magyar válogatott - küzd két csoportban az elitosztályban, míg a második divízióban a selejtezőt sikerrel vett együttesek, szintén két négyes csoportban. Az olimpiai bajnok szerbek azért kerültek a második divízióba, mert a 2022-es Eb-n csak kilencedikek lettek.

Az első divízióban az első két helyen végző gárdák automatikusan a negyeddöntőbe kerülnek, a harmadikok a második vonal csoportmásodikjaival, a negyedikek pedig a csoportelsőkkel találkoznak a keresztbejátszásban. A győztesek a nyolcba jutnak, a vesztesek pedig majd a 9-12. helyért folytatják szereplésüket.

A B csoportban szereplő magyar csapat csütörtökön 10-8-ra kikapott a görögöktől, szombaton a georgiaiakkal, hétfőn pedig az olaszokkal játszik.

Az Eb-n egy olimpiai kvótát osztanak ki - alapesetben az aranyérem jelent párizsi kvalifikációt. Ha esetleg egy már kijutott együttes - a magyar vagy a görög - nyerne, akkor a legmagasabban rangsorolt nem kvalifikált csapat jut ki.


Eredmények, csoportkör, 1. forduló: C csoport (Dubrovnik): Szerbia-Izrael 22-1 (6-0, 5-0, 5-1, 6-0)

később: Németország-Málta 19.00

D csoport (Zágráb):

később: Szlovákia-Szlovénia 17.45 Hollandia-Románia 20.15
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!