Fiatal magyar tehetségekkel, de szinte csak improvizálva tervezhet a Grundfos Tatabánya a következő szezonra

Sport, 2020.06.14

Vladan Matic neve ott szerepel a szegedi kézilabda aranykönyvének oldalain, hiszen edzőként a Pick Szegeddel egy bajnoki és egy kupaaranyat ünnepelhetett. Jelenleg a Grundfos Tatabánya KC edzőjeként szokott szép sikereket aratni a csapattal, mind a magyar bajnokságban, mind az EHF Kupában.

Vladan Matics
A járványt követően júliustól a Tatabánya is elkezdi a felkészülést a következő szezonra, ám megváltozott lehetőségekkel és játékos-filozófiával. Ezekről, valamint arról is beszélgettünk Vladan Matics vezetőedzővel, hogy vajon mennyire életszerű az EHF döntése a férfi Bajnokok Ligájával kapcsolatban. 

W: A jövő évi szezon szeptemberben kezdődik és úgy gondolom július környékén állhat edzésbe a Tatabánya. Mi újság jelenleg a csapat háza táján?

V. M: Ez az új, és teljes mértékben szokatlan helyzet nekünk is kihívás. Valóban júliusban tervezzük elkezdeni a munkálatokat, úgy gondolom a szeptemberi szezon rajtig ez a mintegy kettő hónap elegendő lesz.  

W: Az EHF Kupa 2019/2020-as szezonját az európai szövetség törölte. Más a helyzet a Bajnokok Ligájával kapcsolatban, ahol ugye a férfiaknál nem lesznek egyenes kieséses meccsek, hanem egyből a legjobb 4-be tettek be 4 csapatot, úgymond a fehér asztal mellett.

V. M: Jó megoldás szerintem nem létezett. A véleményem az, hogy az EHF Kupához hasonló megoldást kellett volna alkalmazni, egyszerűen befejezni ezt az idényt. Így előfordulhat az, hogy mondjuk a Final Fourban valaki az ellen a csapat ellen lép pályára, akinél pedig az aktuális, ugye a 2019/2020-as szezonban, játszott. Az én véleményem az, hogy a pénz és a tévé közvetítés mindent felülírt. A döntés hátterét nem ismerem, de elég fura határozat született. A Szeged pedig ennek az egyik vesztese.

W: Visszatérve a Tatabányára, milyen idény elé néz a csapat?

V. M: Úgy gondolom, hogy mi 2 évvel ezelőtt a csúcson voltunk. Akkor egy nagyon jó csapatot sikerült összerakni, azonban egy szemléletváltáson mentünk át. Ennek értelmében nem hosszabbítottunk a lejáró szerződésű külföldi játékosokkal, és helyettük magyar tehetségeket hoztunk. A mostani csapatban kizárólag magyar játékosok lesznek, a korábban a Szegedben is védő Piotr Wyszomirski kivételével. 4-5 embert tudunk megtartani, és hozzájuk fognak jönni a fiatalok. A cél, hogy próbáljunk minél jobban szerepelni, én a 3-7. hely közötti helyezést tartom reálisnak. Ez persze tűnhet visszalépésnek, de tudni kell, hogy nem vagyunk azonos helyzetben a két naggyal. A költségvetésünk ezt engedi meg, jelenleg az van, hogy inkább improvizálunk, mintsem előre tudnánk tervezni az igazolások terén. Nem titok, hogy már ebben az idényben is voltak elmaradások, volt, hogy 2 hónapnyi fizetéssel tartozott az egyesület a játékosoknak és a szakmai stábnak. Az elnökség mindent megtesz ennek kiküszöbölésére, és ezt a nehéz pénzügyi helyzetet a járványhelyzet csak súlyosbítja, hiszen mind a város, mind a szponzorok helyzete is nehezebbé vált. Az elnök úrral a megbeszélések során arra jutottunk, hogy a csapat költségvetése mintegy 40%-kal fog csökkenni a következő idényre.

W: Ha már említettük a fiatalokat, kikre lesz érdemes majd odafigyelni a következő szezonban?

V. M: Azzal kezdeném, hogy nagyon sajnálom, hogy egyik fiatal, tehetséges játékosunk, Uros Borzas elmegy Toulouse-ba, Franciaországba, de egy nagyon jó ajánlatot kapott onnan, és a francia csapat jelenleg stabil háttérrel rendelkezik. Balszélre igazoltunk 2 fiatalt, Molnár Balázst Egerből, és a Szegedről jól ismert Stefan Sunajkót Svédországból, a Savehofból. Mellettük várom, hogy 2 alapemberünk mit tud magából kihozni, ők a sérülésből visszatérő Juhász Ádám, és Győri Mátyás, aki korábban 2 idényben is sérüléssel bajlódott, most már teljes értékű munkát végez, és a válogatottban is lehetett látni a januári Eb-n. Remélem minden játékosomnak ki fog jönni a lépés a szeptember 6-án kezdődő bajnokságban.  

Boros Tamás
(Webrádió)

Címkék

Vladan Matics Grundfos Tatabánya
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!