Fritsch Róbert: megtaláltam azt az énemet, amely felrepített Európa tetejére

Sport, 2023.11.22

Fritsch Róbert, a szeptemberben rendezett belgrádi világbajnokságon ezüstérmes birkózó szerint idén sikerült megtalálnia azt az énjét, amely tavaly, Budapesten "felrepítette őt Európa tetejére".  

A BHSE 28 éves sportolója két éve Eb-harmadik helyével megszerezte első érmét a felnőtt kötöttfogású mezőnyben, egy évvel később pedig a hazai rendezésű kontinensviadalon felállhatott a dobogó legfelső fokára. Ezt követően viszont nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan azt eltervezte.

"Igazából másfél hónappal az Eb előtt nyaki problémával küszködtem, amit nem sikerült kipihennem a versenyre. Sokkal jobb lett, de nem volt az igazi, és úgy gondolom, hogy már abban a korban vagyok, amelyben nagyon fontos lenne a megelőzés, én pedig erre nem fordítottam akkora hangsúlyt" - mondta az MTI-nek Fritsch, aki a zágrábi Eb után pár nappal már jelentkezett edzésre trénerénél, Takács Ferencnél. Ezt követően olyan jó állapotba sikerült kerülnie, amely kitartott a világbajnokságig.

A belgrádi vb-n az olimpia műsorán nem szereplő 72 kilogrammos kategóriában előbb az üzbég Zsamol Zsumbajevet, majd a címvédő szerb Ali Feizollah Arsalant verte, az elődöntőben pedig a japán Harada Singót is felülmúlta. Másnap a döntőben az egyiptomi születésű, de francia színekben versenyző Ibrahim Ghanem volt az ellenfele, akit korábbi két összecsapásukon megvert, ezért nagyon bízott a sikerben. A második menetben, egypontos hátránynál azonban kiugrott a gyűrűsujja, de - bár láthatóan komoly fájdalmai voltak - folytatta a küzdelmet.

"Egy századmásodperc alatt lenéztem és láttam, hogy az ujjam keresztbe áll a kisujjamon és ezzel úgy elment a támaszom, mintha a könyékből nem lett volna tartásom. És sajnos ez megpecsételte a sorsomat" - idézte fel az U23-as korosztályban vb- és Eb-ezüstérmes birkózó a balszerencsés pillanatot, majd hozzátette, azóta is bajlódik a fináléban szerzett sérülésével.

Fritsch a jövő évi felkészüléséről elárulta, egyelőre 72 kilóban képzeli el magát.

"Az a célom, hogy egy övet a derekamra varázsoljanak majd a pályafutásom hátralévő részében" - jelentette ki, ehhez pedig úgy tűnik, hogy a hazai közönség buzdítására van szüksége, mivel Belgrádban és Budapesten is rengeteg magyar szurkoló előtt állhatott fel a pódiumra.

A Honvéd birkózója úgy véli, az Eb-cím után hullámvölgybe került, tavasszal pedig elege lett a kudarcokból és változásokat eszközölt az életében: sokkal nagyobb hangsúlyt fektetett a prevencióra és céljai meghatározására.

"Próbáltam megtalálni azt az énemet, amely egyszer felrepített Európa dobogójának tetejére, és úgy érzem, hogy ez sikerült" - hangsúlyozta. Megemlítette még, hogy az olimpia már régóta ott lebeg a szeme előtt, és bízik a nemzetközi szövetség régóta pedzegetett súlycsoportváltoztatásában is, de úgy érzi, a 2028-as Los Angeles-i játékoknak már magasabb kategóriában vághat neki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!