Gerevich-Kovács-Kárpáti kard vk - Márton arany-, Pusztai bronzérmes

Sport, 2021.03.13

Márton Anna arany-, Pusztai Liza pedig bronzérmet nyert a Gerevich-Kovács-Kárpáti budapesti kard világkupa női versenyében.

A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten Az egyéniben világbajnoki harmadik helyezett, Európa-bajnoki ezüstérmes Márton Battai Sugár, a francia Malina Vongsavady, a Londonban olimpiai aranyérmes dél-koreai Kim Dzsi Jon és az orosz Olga Nyikitina legyőzésével jutott el az elődöntőig, ahol válogatottbeli csapattársával, Pusztaival csapott össze, aki előzőleg a francia Faustine Clapier, a német Anna Limbach, az egyéniben kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok amerikai Mariel Zagunis, valamit Szofja Pozdnyakova, a 2018-as év egyéni vb-aranyérmese ellen nyert.

A két magyar összecsapását a tapasztaltabb, a hónap végén 26 éves Márton irányította, a szünetig szoros maradt az asszó, az egyperces pihenő után viszont fokozatosan nőtt a különbség, ami a végére hattusos lett. Márton határozottabb és pontosabb volt az egyéni Eb-bronzzal rendelkező, 19 éves Pusztainál.

Az aranyért a francia Cécilia Berderrel vívott, aki állt már vb-n egyéniben a dobogó második és harmadik fokán is. Párharcuk csak 5-5-ig volt szoros, onnantól Márton a pást közepén szép tusokat adva 8-5-ös vezetésre tett szert, majd a pihenőt követően még négy tust adott. Hét találatnyi hátrányból pedig már nem volt visszaút az egyes szakaszokban tanácstalannak tűnő francia vívó számára.

"Nagyon kellett a lelkemnek ez a győzelem több okból is. Egyrészt rég nyertem világkupaversenyt, és ez nagyon kellemes érzés. Másrészt pedig nagy megerősítés ez számomra, hogy a térdemmel a jó gyógymódot választottuk, és teljes értékű a vívásom" - nyilatkozott a magyar szövetség honlapjának Márton Anna, aki nem egészen három hónappal térdszalagszakadása után nyert nagyon erős vk-versenyt. "Tényleg nagyon örülök, de már most a holnapi csapatverseny jár a fejemben. Aztán, ha a lányokkal sikerül kiharcolni a tokiói kvótát, akkor felhőtlen lesz a boldogságom."

A 186 fős női mezőnyben 13 hazai vívó indult a zárt kapus viadalon, közülük hét léphetett pástra a főtáblán, melyen Katona Renáta két, Pohl-Mikulik Júlia pedig egy mérkőzést nyert. Az egyformán junior korú Battai Sugár, Szűcs Luca és Keszei Kira az első asszójában vereséget szenvedett.


Eredmények:

a 64 között:
Pusztai Liza-Faustine Clapier (francia) 15-7
Márton Anna-Battai Sugár 15-4
Katona Renáta - Anne-Elisabeth Stone (amerikai) 15-14
Pohl-Mikulik Júlia - Kamali Thompson (amerikai) 15-12
Bianca Pascu (román)-Szűcs Luca 15-14
Anna Bashta (azeri)-Keszei Kira 15-4

a 32 között:
Pusztai-Anna Limbach (német) 15-9
Márton-Malina Vongsavady (francia) 15-10
Katona-Julika Funke (német) 15-9
Olena Voronyina (ukrán) - Pohl-Mikulik 15-9

a 16 között:
Pusztai-Mariel Zagunis (amerikai) 15-14
Márton-Kim Dzsi Jon (dél-koreai) 15-12
Cécilia Berder (francia)-Katona 15-12

negyeddöntő:
Pusztai-Szofja Pozdnyakova (orosz) 15-12
Márton-Olga Nyikitina (orosz) 15-7
Berder - Sao Ja-csi (kínai) 15-11
Jun Dzsi Szu (dél-koreai)-Sara Balzer (francia) 15-14

elődöntő:
Márton-Pusztai 15-9
Berder-Jun 15-9

döntő:
Márton-Berder 15-9



A végeredmény: 1. Márton Anna, 2. Cécilia Berder, 3. Pusztai Liza és Jun Dzsi Szu, ... 15. Katona Renáta, ... 31. Pohl-Mikulik Júlia, ... 42. Keszei Kira, ... 56. Battai Sugár, ... 58. Szűcs Luca, ... 93. Várhelyi Kata, 94. László Luca, ... 117. Báthory Kata, ... 127. Záhonyi Petra, 152. Missurai Pálma, ... 156. Beviz Dorottya


Vasárnap férfi és női csapatversenyt rendeznek. A magyar férfiválogatott már kivívta az olimpiai részvétel jogát, így egyéniben is pástra léphet majd a japán fővárosban három magyar férfi kardozó. A nők számára viszont komoly tétje van a budapesti versenynek: jelenleg kijutást érő helyen állnak a magyarok, de az ukránokat maguk mögött kell tartaniuk a tokiói részvételért.

A budapesti vk - amely egy év szünet után az első megméretés a nemzetközi mezőny számára - a fegyvernem utolsó olimpiai kvalifikációs világkupaversenye.
(MTI)

Galériánk

A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten A Gerevich-Kovács-Kárpáti kardvilágkupa Budapesten
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!