Giorgio Scarso az Európai Vívószövetség új elnöke

Sport, 2022.10.01

Giorgio Scarsót választották meg elnöknek az Európai Vívószövetség (EFC) szombati rendkívüli kongresszusán, Varsóban.

Három jelölt volt, az olasz Scarso mellett Nikolay Mateev alelnök, az izlandi szövetség első embere, valamint a luxemburgi Pascal Tesch jelentkezett a posztért. Utóbbi - amint arról a magyar szövetség honlapja beszámolt - a voksolás előtt visszalépett, így ketten maradtak versenyben, végül a szavazást Scarso 24-20-ra nyerte meg.

Giorgio Scarso 16 éven keresztül, 2005 és 2021 között vezette elnökként az olasz szövetséget, megnyerve négy választást. Tagja volt korábban a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottságának is. A 76 éves, köztiszteletnek örvendő sportdiplomata - aki nemrégiben látogatást tett Csampa Zsoltnál, a hazai szövetség első emberénél - két évre kapott megbízatást - írta a hunfencing.hu.

Az eddigi elnököt, Sztanyiszlav Pozdnyakovot május 31-én váltották le ugyancsak rendkívüli kongresszuson. Az EFC akkori online ülésén a 45 tagországból 37 vett részt, és a szavazáson 23-an voksoltak az orosz sportvezető eltávolítása mellett, tízen ellene, négyen tartózkodtak.

Az EFC végrehajtó bizottsága már áprilisban megvonta a bizalmat Pozdnyakovtól, a kongresszus ezt a döntést szentesítette Oroszország ukrajnai háborúja miatt. A négyszeres olimpiai és tízszeres világbajnok kardvívó - aki 2018-tól az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke - 2016-tól vezette az európai szövetséget.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!