Giro d'Italia - Ackermann nyerte a sprintbefutót, Geoghegan Hart feladta

Sport, 2023.05.17

A német Pascal Ackermann nyerte sprintbefutóban a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 11. szakaszát, amelyen az összetett harmadik helyéről kiszállt a brit Tao Geoghegan Hart.

Az etap előtt nyolcan adták fel a versenyt, amelyen szerdán az idei leghosszabb szakasz, a Camaiore és Tortona közötti 219 kilométeres táv várt a kerékpárosokra három kisebb emelkedővel, így szinte garantálható volt a mezőnyhajrá. A nap hatfős szökését ennek megfelelően nem engedték messzire, az épp csak négy perc fölé engedett különbséget kontrollálták a sprinterek csapatai.

A mezőnyben egy vízátfolyás okozott bukást egy elsőre ártalmatlannak tűnő szituációban, érintett volt a többi között az összetett első három helyezettje: a második szlovén Primoz Roglic, a rózsaszín trikós Geraint Thomas és a harmadik helyen álló brit honfi- és csapattársa, Tao Geoghegan Hart. A 2020-as győztes Geoghegan Hart percekig feküdt a földön, mielőtt hordágyon mentő vitte el, ezzel az Ineos Grenadiers az egyik kapitányát vesztette el.

A kedden sikeresen hazaérő szökéssel szemben ezúttal a mezőny utolérte az elöl legtovább kitartó belga Laurenz Rexet. A sprintbefutóban Ackermann bizonyult leggyorsabbnak, centiméterekkel megelőzve a második szakaszt megnyerő olasz Jonathan Milant, harmadik helyen a brit Mark Cavendish tekert célba. Az UAE német sprintere - aki 2019-ben a pontverseny győzteseként hazavihette a ciklámen trikót - pályafutása harmadik Giro-etapsikerét ünnepelhette.

Az összetett esélyesek együtt értek célba, Geoghegan Hart kiszállásával a harmadik helyet a portugál Joao Almeida vette át.


Eredmények (a Giro honlapja alapján):

11. szakasz, Camaiore-Tortona, 219 km:

-------------------------------------
1. Pascal Ackermann (német, UAE) 5:09:02 óra
2. Jonathan Milan (olasz, Bahrain Victorious) azonos idővel
3. Mark Cavendish (brit, Astana Qazaqstan) a. i.


Az összetett élcsoportja:

------------------------
1. Geraint Thomas (brit, INEOS Grenadiers) 44:35:35 óra
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 2 másodperc hátrány
3. Joao Almeida (portugál, UAE) 22 mp h.


Csütörtökön a Bra és Rivoli közötti 179 kilométer vár a kerékpárosokra. Az olasz körverseny jövő vasárnap Rómában zárul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!