Giro d'Italia - Az összetettben vezető Pogacar nyerte az időfutamot, Valter visszacsúszott

Sport, 2024.05.10

Az összetettben vezető szlovén Tadej Pogacar nyert a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny pénteki 40,6 kilométeres időfutamát, előnye így 2 perc 36 másodpercre nőtt, míg Valter Attila a 102. lett, és visszacsúszott az ötvenedik helyre.

Azok, akik összetettben jól szeretnének szerepelni, valamint az időfutam-specialisták számára volt különösen érdekes az etap. Az első 34 kilométer gyakorlatilag síkon vezetett, az utolsó hat kilométer viszont komoly meredek részeket tartalmazott.

A kétszeres időfutam világbajnok olasz Filippo Ganna 52:01 perccel sokáig élen állt. A végén érkezett a kétszeres Tour-győztes Pogacar, fantasztikus ütemben tekert fölfelé a záró emelkedőn, Gannára 17 másodpercet vert, így összetettben már 2 perc 36 másodperccel vezet a második helyre feljövő kolumbiai Daniel Martínez előtt. A szintén Tour-bajnok, tavalyi Girón második brit Geraint Thomas visszacsúszott a harmadik helyre.

A szerdán bukó Valter 58:14 perccel ért célba, így rontott összetettben, a 48.-ról visszaesett az 50. helyre, hátránya pedig 25 perc fölé nőtt.

Az M4 Sport helyszíni stábjának úgy nyilatkozott, hogy nem érezte magát kifejezetten jól.

"Nyilván nem akartam semmi nagyratörőt, de azért egy picit jobban szerettem volna érezni magam. Tegnap kifejezetten jól ment a bukások után, ma már azért éreztem, hogy fáradt a test."

Hozzátette, örül annak, hogy nem kellett nyomnia a tempót, noha igyekszik mindig "megtisztelni a magyar bajnoki mezt" és "értékelhető helyen" bejönni.

"Egy picit jobb érzéseket vártam. Nem tudom, hogy ez most motiváljon vagy demotiváljon a következő napokra. Összességében azért jobb volt egy időfutam mára, mint egy mezőnyszakasz, egy picit többet tudok így pihenni" - folytatta.

Valter Attila úgy érezte, hogy nagyon hosszú volt a meredek előtti rész, több mint harminc kilométer.

"Ritkán megyek ilyen hosszú időfutamot és nagyon oldalszeles is volt, úgyhogy eléggé koncentrálni kellett" - tette hozzá.



Eredmények, Giro d'Italia (a viadal honlapja alapján):

7. szakasz (Foligno-Perugia, 40,6 km, egyéni időfutam):
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 51:44 perc
2. Filippo Ganna (olasz, INEOS Grenadiers) 17 mp hátrány
3. Magnus Sheffield (amerikai, INEOS Grenadiers) 49 mp h.
...102. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 6:30 p h.


Az összetett élcsoportja:
1. Pogacar 24:12:36 óra
2. Daniel Martínez (kolumbiai, BORA-hansgrohe) 2:36 p h.
3. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 2:46 p h.
...50. Valter 25:20 p h.


Szombaton a Spoleto és Prati di Tivo közötti 152 kilométer és hegyi befutó vár a 107. Giro d'Italia mezőnyére, amely 3400 kilométert teljesít, amíg május 26-án célba ér a római záróetapon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!