Giro d'Italia - Hindley másfél perces előnnyel átvette a vezetést, szóló szökés után Covié a királyetap

Sport, 2022.05.28

Az ausztrál Jai Hindley 1:25 perces előnnyel átvette az összetett első helyét a Giro d'Italia 20., utolsó előtti etapján, melyen az eddigi éllovas ecuadori Richard Carapaz az utolsó három kilométerre rogyott meg, míg az olasz Alessandro Covi 54 kilométeres szóló szökés végén diadalmaskodott.

A pénteki etapon negyedik Valter Attila 17 és fél perc lemaradással ért célba, míg a pályafutása első háromhetes körversenyét teljesítő honfitársai közül Fetter Erik több mint 34, míg Peák Barnabás közel 37 percet kapott.

Szombaton a Belluno és Marmolada közötti 167 kilométer megtétele, három nehéz emelkedő - összesen 4490 méter szintkülönbség - várt a mezőnyre. Az első kategóriás San Pellegrino-hágó (1918 méter) után a Pordoi-hágó - 2239 méteres magasságával a Cima Coppi, azaz az idei Giro legmagasabb hágója - következett, a hegyi befutó pedig a Fedaia-hágón 2057 méteres magasságban volt.

Az esős, borongós időben kezdődő etap 15 fős szökésébe ezúttal nem került magyar bringás: Fetter Erik és Peák Barnabás a Pordoi-hágó mászásának kezdésekor már nem volt az esélyesek csoportjában, Valter Attila pedig - aki sikertelenül igyekezett bekerülni az elmenésbe - a hegyen maradt le.

A szökést öt percre engedték el, a Cima Coppit az ekkor már szólóban tekerő Covi vitte el a hazai közönég bíztatása mellett, miközben az emelkedő az élbolyt és az - összetettben egy perc lemaradással harmadik Mikel Landáért dolgozó - Bahrain Victorious vezette mezőnyt is jelentősen megrostálta.

Az utolsó, 14 kilométeres mászásnak Covi két perc feletti előnnyel vágott neki korábbi szökevénytársai előtt, akik között itt bomlott fel az egyetértés, a mezőny pedig hat perccel követte őt. Az üldözők közül a szlovén Domen Novak indult meg utána, ám nem tudta utolérni az 54 kilométert szólóban szökő Covit, a 23 éves olasz bringás pályafutása legnagyobb győzelmét aratta.

Az esélyesek csoportjában a 105. Giro d'Italia utolsó hegye indította meg a mozgolódásokat, az Ineos Grenadiers vette át a vezetést és növelte a tempót a rombolás érdekében. A rózsaszín trikós, olimpiai bajnok, 2019-es Giro-győztes Carapaz és legfőbb kihívója, a két éve második Hindley maradt itt versenyben, leszakadt a harmadik helyen álló spanyol Landa is. A szökésből visszamaradó német Lennard Kämna be tudott állni rövid időre Hindleynek, ez pedig elég volt ahhoz, hogy két kilométerrel a befutó előtt Carapaz megússzon. Hindley két esztendeje azonos időről várta a záró időfutamot, és végül így kapott ki Tao Geoghegan Harttól, ezúttal viszont elképesztő hegymenetének köszönhetően másfél percet adott az eddig a Girót rossz pillanat nélkül letudó, az utolsó három kilométerre viszont meglepetésre megrogyó Carapaznak, akit Landa is visszaelőzött.

A 3445,6 kilométer össztávú viadal - amelynek első három szakaszát Magyarországon rendezték - vasárnap a 17,4 kilométer hosszú, 280 méter szintkülönbséget tartalmazó veronai időfutammal fejeződik be. Ezt az eddig három másodperces hátrányban lévő Hindley 1:25 perces előnnyel várhatja, így bár rosszabb időfutammenőnek számít a 29. születésnapját épp vasárnap ünneplő ecuadori riválisánál, kiválóak az esélyei arra, hogy az olasz körverseny történetének első ausztrál győztese legyen.


Eredmények:

20. szakasz, Belluno-Marmolada, 167 km, hegyi befutó:
1. Alessandro Covi (olasz, UAE) 4:46:34 óra
2. Domen Novak (szlovén, Bahrain Victorious) 32 másodperc hátrány
3. Giulio Ciccone (olasz, Trek-Segafredo) 37 mp h.
...6. Jai Hindley (ausztrál, BORA-hansgrohe) 2:30 perc hátrány
...9. Mikel Landa (spanyol, Bahrain Victorious) 3:19 p h.
.11. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) 3:58 p h.
...51. Valter Attila (Groupama-FDJ) 17:29 p h.
...97. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 34:22 p h.
...103. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 36:45 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Hindley 86:07:19 óra
2. Carapaz 1:25 perc hátrány
3. Landa 1:51 p h.
...35. Valter 2:15:19 óra hátrány
...84. Fetter 4:12:33 ó h.
...110. Peák 5:18:43 ó h.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!