Giro d'Italia - Vendrame hegyi szakaszt nyert, Valter nem került be a sikeres szökésbe

Sport, 2024.05.24

Andrea Vendrame győzött a Giro d'italia országúti kerékpáros körverseny 19. szakaszán, amelyen Tadej Pogacar változatlan előnnyel tartotta meg a rózsaszín trikót, Valter Attila pedig nagyot harcolt, hogy bekerüljön a nap szökésébe, ám nem járt sikerrel.

Pénteken a 2850 méter szintemelkedést tartalmazó 157 kilométeres táv várt a mezőnyre. A rajtra Morteglianóban került sor, a befutóra pedig a második kategóriás Sappada megmászása után 1240 méteres magasságban.

Mivel szombaton még nehezebb hegyi etap dönt az összetett helyezéseinek kérdéséről, várható volt, hogy egy szökevénycsoportnak lehet esélye küzdeni az elsőségért. Az elsőként próbálkozó kilencfős csoportban - egy csapattárssal - ott volt Valter is, és bár kiváló tempómenők tekertek az élbolyban, a részhajrában érdekelt sprinterek sorai a mezőny élére álltak és nem engedték fél percnél jobban eltávolodni, majd bő félóra után utol is érték. Ezt követően is rendkívül gyors maradt az etap eleje, az első órában közel 50 kilométeres átlagsebességgel tekertek a bringások, végül egy 19 kerékpárosból álló nagy csoport tudott összeállni és eltávolodni, a szűk utakon pedig a mezőny eleje lelassított, véget vetve hátul a nagy iramnak.

Innen egyértelmű volt, hogy az erős versenyzőkből álló szökésből kerül ki a nap győztese, a Visma-Lease a Bike-ból ketten voltak tagjai a csoportnak, Valter viszont nem. A magyar bajnok végül 16 és fél perc lemaradással a 46. helyen tekert be, összetettben egy pozíciót hátracsúszva a 24. bő 54 perc hátránnyal. Az etapot a hegymenetekben egyre morzsolódó szökésből végül Andrea Vendrame nyerte meg, az AG2R olasz bringása bő 30 kilométerrel a cél előtt jó ütemben indult meg egy esős lejtmenetben az élcsoportból, kihasználva jó helyismeretét, előnyét pedig az emelkedőn is megtartotta a - hegyen papíron erősebb - riválisai előtt. Ezzel 2021 után másodszor ünnepelhetett etapsikert az olasz körversenyen. Másodikként a spanyol Pelayo Sánchez (Movistar), harmadikként pedig a szerdai szakaszon győztes német Georg Steinhauser (EF) ért célba.

Az összetett esélyesek csoportjában az utolsó hegy derekán volt néhány támadási kísérlet, ám senki nem tudott eltávolodni. Az összetettben harmadik helyen álló Geraint Thomas hat kilométerrel a cél előtt földre került, miután összeakadt az előtte tekerővel, ám gyorsan vissza tudott zárkózni a 38. születésnapját szombaton ünneplő brit kiválóság, miután ellenfelei sportszerűen megvárták. Innen pedig már együtt tekertek fel a lankás utolsó kilométereken és értek célba közel 16 perc hátránnyal. Az összetett élcsoportja így nem változott, a szlovén Tadej Pogacart két szakasz választja el a végső sikertől.

Valter az M4 Sport helyszíni stábjának elárulta: az egyik legnehezebb rajt volt ez pályafutása során, noha a lábai nagyon jók voltak.

"Olyan számokat mentem az első másfél órában, amit nem nagyon láttam eddig, de nyilván ez nem mindig elég, jókor is kell a jó helyen lenni. Ma rengetegszer jó helyen voltam, már a legelején is, ott félórát nagyon keményen kellett nyomni, hogy távol tartsuk a mezőnyt, aztán végül nem engedtek el, utolértek" - tekintett vissza a magyar bajnok, aki rámutatott: még ezt követően is egy órán át aktív volt, végig igyekezett támadásokban benne lenni és a mezőny elejében, az első 20-30 bringás között helyezkedni, amikor a csapattársai bekerültek a szökésbe, akkor is elöl volt. - "A lábaimmal elégedett vagyok, az érzésekkel is, de van, amin nem tudok változtatni. Szerettem volna aktív lenni, magabiztosan versenyezni, ezeket megtettem, nem lehetek teljesen elégedetlen. Ugyanakkor nagyon jó lett volna ez a szakasz nekem, szerettem volna megmutatni, hogy még van bennem erő. Ezt magamnak bebizonyítottam, még okosabbnak kell lenni, még több szerencse kell, hogy ez ki is tudjam hozni."

A szombati etapra előre tekintve azt mondta: még nem tudja, jó ötlet-e szökni, mivel Pogacar csapata, az UAE kontrollálni fogja a szakaszt, mivel már ezen a is sok szlovén szurkoló állt az utak mellett, szombaton pedig még többre számít, így meglátása szerint a szlovén rózsaszín trikós nagyon szeretné megnyerni ezt. Így minél tovább szeretne a mezőnyben maradni és teljesen kihajtani magát.

"Szeretnék teljesen elfáradni erre a Giróra, hogy végképp jól essen a pihenés utána" - szögezte le Valter, aki kiemelte, mennyire jól esik neki a magyar szurkolók buzdítása. - "Tényleg azt hittem, hogy Magyarországon versenyzem, elképesztő, hogy ilyen kis Isten háta mögötti falvakban is a nevemet hallom és a magyar zászlót látom a címerrel."

"Elképesztő volt a hangulat a rengeteg szlovén zászlóval és szurkolóval, sok ismerős arcot láttam: családtagok, barátok, a saját csapatom tagjai, így még az esőben is fantasztikus volt tekerni. Jó, hogy most volt egy kicsit könnyebb, bár még így is elég kemény napunk. A holnapi szakasz nagyon nehéz lesz, küzdeni fogunk érte" - felelte Pogacar az M4 Sport kérdésére.


Eredmények (a viadal honlapja alapján):

19. szakasz, Mortegliano-Sappada, 157 km, hegyi befutó:
1. Andrea Vendrame (olasz, Decathlon AG2R La Mondiale) 3:51:05 óra
2. Pelayo Sánchez (spanyol, Movistar) 54 másodperc hátrány
3. Georg Steinhauser (német, EF Education-EasyPost) 1:07 perc hátrány
...46. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 16:29 p h.


Az összetett élcsoportja:
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 71:24:03 óra
2. Daniel Martínez (kolumbiai, BORA-hansgrohe) 7:42 perc hátrány
3. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 8:04 p h.
...24. Valter 54:39 p h.

Szombaton a 107. Giro d'Italia utolsó hegyi szakasza, az Alpago és Bassano del Grappa közötti 184 kilométeres etap vár a mezőnyre 4200 méter szintemelkedéssel. A viadal vasárnap a Róma környéki 125 kilométeres sík etappal zárul az olasz körverseny.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!