Gyalogló csapat-vb - Venyercsán Bence és Récsei Rita olimpiai kvótát szerzett

Sport, 2024.04.21

Venyercsán Bence és Récsei Rita olimpiai kvótát szerzett vegyes váltóban a törökországi Antalyában zajló gyalogló csapat-világbajnokság vasárnapi versenynapján.

A Magyar Atlétikai Szövetség közösségi oldala szerint a BHSE versenyzői 3:07:46 órás idővel, új egyéni csúccsal a 31. helyen zártak a maratoni távon, és kvalifikáltak a párizsi ötkarikás játékokra.

A Kossuth Rádióban Venyercsán elmondta: teljesen új versenyszámról van szó, amelyben ez volt az első igazi nemzetközi verseny, ezért a mezőnynek is újdonság volt. Ők decemberben Írországban indultak először vegyes váltóban, most pedig másodszor. Hozzátette, úgy álltak neki, hogy ha már olimpiai szám lett, akkor érdemes megpróbálni a kvótaszerzést.

Mint kifejtette, ebben a versenyszámban a maratoni táv van felosztva nagyjából egyenlő részekre. A férfiak kezdtek 12 195 méterrel, utána három 10 kilométeres etap volt még hátra. Meglátása szerint még nem teljesen kiforrott, mi a helyes taktika.

"Ez még a jövő zenéje, de az biztos, hogy nagyon izgalmas, mert amíg Rita nem kezdte el az utolsó két kilométeres körét, addig nem tudtuk pontosan, hányadik helyen állunk, és mit kell csinálnia még ahhoz, hogy a kvóta meglegyen. Akkora kavalkád volt a pályán, annyi csapat volt egyszerre - hiszen egy ország több csapatot is indíthatott -, hogy folyamatosan számolgatni kellett" - magyarázta.

Récsei elmondta, helyi idő szerint 13 órakor rajtolt a mezőny, ezért a nagy meleggel is meg kellett küzdeniük. Egy kicsit óvatosabban kezdtek, de Venyercsán és ő is folyamatosan javított a helyezésen.

"Az utolsó pillanatig nem volt biztos, hogy megvan a kvóta. Azt hittem, lecsúsztunk róla, úgyhogy amikor beértem a célba, és megtudtuk, hogy tényleg megvan, az fantasztikus érzés volt, nagyon örültünk" - mesélte.

Hozzátette, egyéniben is kijuthatnak Párizsba, mert mindketten közel vannak hozzá a június 30-án záruló ranglistán. A 20 kilométeres távra 48 fő kvalifikál, ők pedig jelenleg az ötvenedik hely körül állnak.

Egyéniben még indulnak egy-két versenyen az ötkarikás játékok előtt, váltóban nem.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!