Halottak napi megemlékezést tartott a MOB

Sport, 2020.10.28

Halottak napi megemlékezést tartott a Farkasréti temetőben található Olimpiai Bajnokok Falánál szerdán a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB).

A szervezet honlapjának beszámolója szerint a 26 éves hagyományt követő eseményen az elmúlt esztendőben elhunyt bajnokok mellett az olimpiai család többi elhunyt tagjaira, olimpikonokra, érmesekre, edzőkre, sportvezetőkre, orvosokra is emlékeztek a jelenlévők.

A tavalyi megemlékezés óta 19 magyar olimpiai érmes hunyt el, közülük kilencen bajnokok voltak. Számuk így összesen 164-re nőtt, az ő neveik olvasható a falon. A 177 magyar olimpiai aranyérmet 302 sportoló nyerte.

"Kétezerhúsz furcsa esztendő: ünnepi és egyben szomorú. Szomorú, hiszen a vírus miatt sokan elszigetelődtek, lehangolóak az üres iskolák, egyetemek, elmaradtak a versenyek. Ugyanakkor ünnepi, mert 1895-ben megalakult a Magyar Olimpiai Bizottság, december 19-én leszünk 125 évesek, a Magyar Olimpiai Akadémia pedig novemberben lesz 35 esztendős" - idézte az olimpia.hu Kulcsár Krisztián elnököt.

A MOB első embere beszélt arról is, hogy az Olimpiai Bajnokok Fala 1994 óta áll, azóta gyűlnek össze előtte minden évben az emlékezők.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszédében kiemelte, felemelő az a tradíció, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottság hagyományőrzői teremtettek hosszú évekkel ezelőtt, és "tiszteletre méltó az az elhivatottság, amellyel az elhunyt sportolók emlékét és sírhelyét ápolják".

Hozzátette, a márványfal a Farkasréti temetőben egyszerre méltó szimbóluma annak, hogy a nagy bajnokok és hősök milyen fontosak a magyaroknak, ugyanakkor fájdalmasan emlékeztet arra, hogy bár az eredményeiket, sikereiket, tanításaikat itt hagyták, átadták az utódoknak, ám "ők már nem lehetnek velünk".

Az emlékfal megkoszorúzása után a jelenlévők elsétáltak az Olimpiai Bajnokok Klubja alapító elnöke, Lemhényi Dezső vízilabdázó, majd a MOB korábbi főtitkára, a NOB-tag Csanádi Árpád sírjához is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!