IBA-ITA megállapodás a bokszolók doppingellenőrzéséről

Sport, 2022.01.06

A nemzetközi bokszszövetség (IBA, korábbi nevén AIBA) három évvel meghosszabbította megállapodását az ITA-val, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) égisze alatt működő Nemzetközi Tesztelő Ügynökséggel.

Az új szerződés értelmében az ITA felel majd az IBA versenyein belüli doppingminta-vételekért, a minták hosszú távú tárolásért, a doppingügyek felderítésére irányuló információszerzési-nyomozati munkáért, de a felvilágosító tevékenységért is - emelte ki az együttműködés főbb területeit a felek szerződéshosszabbításáról beszámoló insidethegames.biz.

Az IBA-ra a múlt hónapban átkeresztelt világszövetség 2016 óta vette igénybe az ITA szolgáltatásait, elsősorban a bokszvilágbajnokságok alkalmával.

Umar Kremljov, az IBA 2020 decemberében megválasztott orosz elnöke üdvözölte az új megállapodást.

"Számos sportági szövetséggel végzett munkája során az ITA megmutatta, mennyire hasznos független szakértők bevonása" - jelentette ki az elnök a dopping elleni fellépésről szólva. - "Kötelességünk megvédeni sportolóinkat és megerősíteni a tiszta sport értékeit a bokszban."

A portál emlékeztetett rá, hogy az IBA-ITA együttműködés része annak a folyamatnak, amelynek keretében a bokszszövetség igyekszik megfelelni a vele szemben támasztott NOB-feltételeknek, ami segíthet az IBA-nak újra rendezni viszonyát a nemzetközi ötkarikás mozgalom vezetésével. A NOB régóta elégedetlen a nemzetközi ökölvívó-szövetség irányításával, pénzügyeinek kezelésével és a bíráskodással, jóllehet a lényeges változtatások, s a NOB-bal való kapcsolatok rendezésének jelszavával lépett hivatalba bő egy éve a szövetség új elnökeként Umar Kremljov. A NOB legutóbbi intelmében újfent kifogásolta, hogy az IBA-nál nincs előrelépés a kívánatos reformok végrehajtásában, s jelezte, hogy a sportág olimpiai jövője továbbra is bizonytalan.

Kovács István, akit márciusban neveztek ki a világszövetség főtitkárának, októberben úgy nyilatkozott az M4 Sportnak: tavasszal az volt a célja, hogy az év végére visszaállítsák a szervezet renoméját, de a NOB még mindig nem fogadja el őket partnerként.

A tavaly nyári, tokiói olimpián a boksztornát - az akkor még AIBA-nak nevezett szövetség teljes kizárásával - a NOB bonyolította le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!