Ifjabb Nagy Péter azt kapta a megfiatalított röplabda-válogatottól, amit várt

Sport, 2023.07.11

Ifjabb Nagy Péter, a magyar férfi röplabda-válogatott szövetségi kapitánya elégedetten értékelte csapata elmúlt két hónapban elvégzett munkáját, valamint az Európa-ligában nyújtott teljesítményét.

A szakember kedden az MTI-nek adott interjúban elmondta, a finálé miatt maradt benne némi hiányérzet, mert tudja, mik azok a pontok, amelyeken akár a játékosoknak, akár a szakmai stábnak lehetett volna változtatnia, de annak örül, hogy a lettek elleni mindkét találkozón - egy-egy játszmát leszámítva - tartotta magát csapata.

"A hazai mérkőzésen összejöhetett volna még egy játszmagyőzelem, de nem véletlen, hogy végül nem sikerült, egyelőre itt járunk. Jó tanulság volt ez a sorozat, látjuk mindannyian, milyen szintre kell eljutnunk, és a kiélezett helyzetekben milyen teljesítményre van szükségünk" - fogalmazott a tréner.

Nagy szerint előremutató, hogy a fiatal játékosok annak ellenére sem illetődtek meg, hogy több sérülés és betegség hátráltatta menet közben a válogatottat, illetve az sem befolyásolta őket, hogy a magyar bajnokság szintje elmarad attól, amit például a lett válogatott képvisel.

"Minden hibájával együtt azt kaptam ettől a megfiatalított kerettől, amit vártam. A hibák elsősorban a tapasztalatlanságból fakadnak, a srácok hozzáállásával maximálisan meg voltam elégedve. A játékosoknak van jövőképe a röplabdában, de irányítani, terelgetni kell őket. A legfontosabb azonban, hogy a belső motivációjuk megvan, mert olyan vágyat, ami belül nincs meg, kívülről nem lehet kialakítani" - emelte ki Nagy hozzátéve, a klubok szerepe kiemelten fontos, hiszen az év nagy részében ott készülnek a játékosok.

A szövetségi kapitány felelevenítette, a két hónapos munka zárásaként elmondott beszédében hangsúlyozta, azt a tudatosságot, amit a kerettagok a válogatottnál kaptak, tovább kell vinniük, át kell ültetniük a mindennapjaikba.

"Mindenkiben igyekeztünk elültetni a gondolatot, hogy a jó játékossá való válás lemondásokkal jár. Mindannyian látták, milyen a nemzetközi mezőny, és ami idén még elég volt, az egy év múlva már biztosan nem lesz az, ennek megfelelő szellemiségben kell dolgozniuk" - mondta Nagy Péter. Kiemelte, az edzői szakma egyik legnehezebb része a számonkérés és a következetesség, erről klubedző kollégáival is sokat szoktak beszélgetni. Meglátása szerint a játékosoknak "az eddigiekhez képest óriási újdonságot nem kell tanítani", de természetesen vannak fejlesztésre szoruló területek.

A következő idényre összevont magyar bajnokságra vonatkozó kérdésre - az Extraliga és az NB I csapatai együtt indulnak - úgy válaszolt, a játékosok fejlődése szempontjából jobb lett volna, ha a magyar élvonal színvonala legalább olyan marad, mint volt, de a 17-18 éves játékosok számára jelenleg az a legfontosabb, hogy egész évben pályán legyenek és az edzéseken jó szakmai munkát végezzenek.

A magyar válogatott története legjobb eredményét elérve ezüstérmesként zárt az Európa-liga ezüst divíziójában, a fináléban a lettekkel szemben kettős vereséggel maradt alul Nagy Péter együttese.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!