TV műsor

IWF: az elnökség leváltotta az ideiglenes elnököt

Sport, 2020.10.14

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöksége leváltotta az ideiglenes elnököt, az amerikai Ursula Papandreát és helyére a thaiföldi Intarat Yodbangtoeyt állította - jelentette szerdán az olimpiai sportágak ügyeiben járatos insidethegames.biz.

Papandrea ez év januárjától látta el az IWF ideiglenes vezetőjének tisztét, miután Aján Tamás - a Richard McLaren kanadai jogászprofesszor vezette vizsgálatok alapján megfogalmazott súlyos korrupciós vádak nyomán - lemondott 2000 óta viselt elnöki pozíciójáról.

A portál beszámolója szerint az elnökség online-ülés keretében döntött - az érintett távollétében - Ursula Papandrea leváltásáról és Intarat Yodbangtoey kinevezéséről.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a múlt hét közepén aggodalmának adott hangot az IWF vezetésével kapcsolatosan, és úgy vélte, hogy veszélybe kerülhet a sportág jelenléte a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon.

"Az IWF irányításával kapcsolatban komoly aggodalmaink vannak, ahogyan a nemzetközi szövetség alapszabályának reformját illetően is, mivel itt nincs előrelépés, és gondot okoz a független tanácsadás elfogadásának hiánya is" - fogalmazott Bach, hozzátéve, hogy mindenképpen meg kell erősíteni a sportolók képviseletét az IWF-en belül.

A NOB első emberének szavaira válaszul az elnökség most eltávolította Papandreát, "az amerikait, aki alapvető változásokat próbált elérni" - írta az insidethegames.biz, amely szerint a szavazás azon a rendkívüli testületi ülésen történt, amelyet nyilvánvalóan a román Nicu Vlad hívott össze.

"Nem kaptam hivatalos értesítést, nem hívtam össze és nem vettem részt Nicu ülésén" - idézte az oldal Ursula Papandreát.

Az új ideiglenes elnök, Intarat Yodbangtoey annak a Thaiföldnek a képviselője, amelyet súlyemelőinek tömeges doppingesetei nyomán kitiltottak a 2020-as tokiói olimpiáról. Az IWF-elnökség 19 tagjából hét olyan országot képvisel, amely súlyemelői doppingügyeinek nagy száma miatt vagy egyet sem, vagy csak néhány versenyzőt küldhet a jövő év nyarára halasztott ötkarikás játékokra.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság aggodalommal reagált a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökségének lépésére, amellyel leváltotta a megbízott elnököt, Ursula Papandreát, erőteljesen kifogásolva a döntés meghozatalának módját és a helyére megválasztott új ideiglenes elnök személyét is.

"A NOB kiválóan együttműködött Ursula Garza Papandrea asszonnyal hivatalában töltött ideje alatt, és teljes mértékben támogatja az IWF-ben kezdeményezett reformokat" - szögezte le közleményében az ötkarikás mozgalmat irányító szervezet, azzal a megjegyzéssel, hogy még nem kapott meg minden információt ahhoz, hogy teljes egészében értékelje a helyzetet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!