Jonas Kallman: Még egy de lehet, hogy több év is bennem van

Sport, 2021.12.04

A Pick Szeged csapatának egykori kapitánya Portugáliába igazolt. A svéd balszélsőt új csapatáról, valamint a régi emlékekről kérdeztük.

Jonas Kallman
WR: Hogy érzi magát a család Portugáliában, milyenek az első benyomásaid az országról? 

J.K.: Nagyon jól érezzük magunkat Portugáliában, a gyerekeink spanyol iskolába járnak és nagyon élvezik. A város valami elképesztően szép, közel vagyunk 
a parthoz, élvezzük a gyönyörű környezetet, amennyire csak tudjuk. 

WR: A portugál bajnokság talán kevésbé ismert, mint a spanyol, jobbára mindenkinek három csapat jut eszébe a Sporting CP, az FC Porto és az SL Benfica, ahol te is játszol. Melyek a főbb különbségek a magyar és a portugál bajnokságot tekintve?

J.K.: Véleményem szerint a legnagyobb különbség, hogy a játékosok itt gyorsabbak, mint Magyarországon. Más felöl viszont a magyar bajnokság úgy általaban kicsit magasabb szinvonalú. 

WR: Háromszor is megnyerted már a Bajnokok Ligáját a Ciudad Real-al, míg a Pick Szegeddel bajnokságot, kupát, sőt EHF kupát is nyertél. Mi volt a legemlékezetesebb pillanat az ittléted alatt?

J.K.: Nagyon nehéz erre válaszolni, hiszen számos emlékezetes pillanatot éltem át Szegeden és nem csak a kézilabdára gondolok ez alatt. A második gyermekem például Magyarországon született, amelyre mindketten szeretettel emlékezünk. Külföldiként élni Magyarországon nem volt mindig egyszerű, szerencsére a csapatnál nagyon segítőkész volt a stáb, mindig megoldották a felmerülő problémákat. Sokat segítettek nekem és a családomnak is! Őszintén megmondom a legnehezebb a magyar nyelv volt, egyszerűen nem tudtam megtanulni és sokszor frusztrált, hogy nem tudok beszélni másokkal. A legnagyobb élményeket természetesen a szívemben őrzöm, ahogy azt is, hogy vált a Pick Szeged egyre jobb és jobb csapattá a 7,5 év alatt, amíg ott játszottam. Nagyon örülök, hogy ennek a fejlődésnek magam is a részese lehettem. A Pick Szeged a világ egyik legjobb csapata.

WR: Mindössze 1 éves kontraktust kötöttél a Benfica csapatával, mik a jövőbeli terveid? Tovább játszanál még vagy esetleg edzői karrierben gondolkodsz, mondjuk példának okáért Magyarországon?

J.K.: Egyelőre nem tudom, hogy mit hoz a jövő. Nagyon jól érzem magam és úgy tűnik, hogy még bírom a terhelést. Úgy gondolom, hogy még egy évet ráhúzok vagy talán még többet, hiszen nagyon élvezem a játékot. Ugyanakkor nem az edzés vagy a játék a legnehezebb része az egésznek, a legnehezebb a regeneráció, a mérkőzések utáni napok, amelyek egyre nehezebbek. Egyelőre nem tudom, hogy lesz, de egy biztos, idén nyáron megszerzem a mesteredző képesítést. A jövőben szeretném magam edzőként is kipróbálni és kézilabdával fogalkozni, ugyanis ezt tettem egész életemben. Szeretnék kézilabdával foglalkozni és ezt úgy tenni, ahogy én szeretném.

WR: Tartod a kapcsolatot a régi csapattársaiddal a Pick Szegedből?

J.K.: Természetesen igen, jó néhányukkal szoktam beszélni még most is. Szeretem tudni, hogy Ricsi (Bodó Richárd) hogyan védekezik és Bogi (Bogdan Radivojevics) hogyan áll a súlyzós edzésekkel? (Nevet) Nagyon jó játékosok, de a legfontosabb nekem, hogy nagyon jó emberek is egyben. Megtiszteltetés, hogy a csapat tagja és kapitánya lehettem.

WR: Követed a Pick Szeged mérkőzéseit? Esetleg láttad a Telekom Veszprém elleni rangadót, amely végül döntetlennel zárult?

J.K.: Nem, azt a meccset épp nem láttam, de természetesen, amikor tehetem, megnézem a Szeged mérkőzéseit. Jól játszanak és az új igazolások is jók, remélem senki sem sérül meg és a Szeged nagyon veszélyes lehet bárkire ebben a szezonban. 

WR: Melyek a csapatod, a Benfica céljai a mostani szezonban?

J.K.: Az elsődleges célunk, hogy megnyerjük a portugál kupát és amennyire csak lehet, jól szerepeljünk az Európa-ligában. Lépésről-lépésre, meccsről-meccsre szeretnénk javulni.

WR: Mit szóltál ahhoz, hogy a Pick Szeged visszavonultatta a mezed, sőt még az új stadionban egy szektort is elneveztek rólad?

J.K.: Köszönöm szépen mindenkinek, elsősorban a klubbnak és természetesen a szurkolóknak, mindig velem voltak és sokat segítettek, amikor kellett. Nagyon fontosak a szurkolók, nekem mindig extra energiát biztosított a buzdításuk. Amikor nem ment úgy a játék ahogy kellett, a szurkolók akkor is kitartottak mellettünk a végsőkig. Egy kis részem mindig ott lesz az új stadionban, egy kicsit mindig a Pick Szeged része maradok, ami nagyon jó. Ez igazán megérintett, az utolsó nap a csapattal nagyon szomorú volt, feltörtek az érzelmek, hiszen nem szerettem volna, hogy egyszer eljöjjön ez a nap. Remélem a Szeged élvezni fogja a játékot az új sportcsarnokban, csodálatosan néz ki. A csapat egyre jobb és az új csarnokban bármi megtörténhet. Sok szerencsét a csapatnak, a stábnak és a szurkolóknak, remélem egyszer megnézhetek veletek egy kézilabda mérkőzést az új Pick Arénában. 

Fotó: Instagram.com
(Webrádió)

Címkék

Jonas Kallman Benfica
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!