Kajak-kenu Eb - Hüttner: Kozák visszatérése minden várakozást felülmúlt

Sport, 2018.06.11

Hüttner Csaba szövetségi kapitány elégedetten értékelt a vasárnap befejeződött belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokság után, melyen a magyar versenyzők remekül teljesítve 15 érmet - hat aranyat, öt ezüstöt és négy bronzot - gyűjtöttek, és az olimpiai számokat tekintve 3-3-2 volt a dobogós mérlegük.

Hiányérzete legfeljebb azért lehet a szakembernek, mert férfi kenuban nem sikerült érmet szerezni.

"Benne volt az ezer egyesben, a kétszáz és ötszáz párosban is a dobogós hely, sajnos nem jött össze. Ezzel együtt látok előrelépést ebben a szakágban is" - kezdte elemzését az MTI-nek nyilatkozva Hüttner Csaba.

Hangsúlyozta: az összes többi szakágban elégedettek lehetnek a szerepléssel, a női kenusok például a három érmet, két aranyat és egy bronzot szerző Balla Virág vezetésével remekül teljesítettek.

Külön kiemelte az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danutát, aki gyermeke tavalyi születése miatt a 2016-os riói ötkarikás játékok óta most versenyzett először nemzetközi "vizeken".

"Dana visszatérése minden várakozást felülmúlt. Mindkét egyes számban bizonyította, hogy ismét kell vele számolni. Az benne volt, hogy az ötszáz egyest megnyeri, de amit a harmadik számában, kétszázon produkált, fáradtan, az első nemzetközi versenyén, az szerintem emberfeletti" - fogalmazott az Eb-t két arannyal (K-1 és K-4 500 m) és egy ezüsttel (K-1 200 m) záró világklasszis kajakosról a kapitány.

A fiatal, mindössze húszéves Kopasz Bálint hatalmas csata után lett második K-1 1000 méteren, majd másnap 500-on fáradtan versenyzett, s Hüttner Csaba elárulta: a sportoló ebből le is vonta a következtetéseket, mostantól egyesben csak a hosszabb távra összpontosít. Az új olimpiai számban szereplő 500 méteres férfi kajaknégyessel kapcsolatban a szakvezető azt mondta, egy hét készülés után a harmadik hely reális eredmény, dolgozniuk kell azon, hogy ez a négy ember - Tótka Sándor, Molnár Péter, Dudás Miklós és Kuli István - minél jobban összecsiszolódjon. A kvartett összeállítása többfordulós válogatás után alakult ki, és a szövetségi kapitány előzetesen azt mondta, ha az egység megfelelően teljesít Belgrádban, akkor készülhet tovább az augusztusi, portugáliai világbajnokságra.

"Jelen állás szerint marad ez az összeállítás, azzal a kitétellel, hogy ha a felkészülés alatt bárki úgy teljesít az edzőtáborban, hogy változtatnom kell, akkor megteszem" - jelentette ki a szakember.

Arról is beszélt, hogy az előfutamát nagyon elrontó Hufnágel Tibor, Ilyés Róbert 1000 méteres kajakpáros (le)szereplésének meglesznek a következményei, bár részletekkel ezzel kapcsolatban nem szolgált, mint mondta, ez elnökségi hatáskör.

"Ezt a fajta hozzáállást és ezt a fajta versenyzést elfogadhatatlannak tartom, egy magyar kajak-kenusnak semmilyen körülmények között nem szabad így versenyezni. Arról nem is beszélve, hogy ezen két kvótát +buktunk+ a jövő évi Európa Játékokra" - mondta Hüttner Csaba.

A honvédos duó az előfutamában csak a nyolcadik helyen ért be, mert azt hitte, hogy ez is elég lesz a középfutamos folytatáshoz, de nem így lett, s már az első pályájuk után búcsúzni kényszerültek. Az Eb kvalifikációs verseny volt a 2019-es minszki Európa Játékokra, amely jövőre gyakorlatilag a kontinensviadalt jelenti majd a sportágban. A kapitány hozzátette: a többi tervezett indulási jogot begyűjtötték.

Az Eb után az idei gyorsasági kajak-kenu versenyszezon július középén a második, szolnoki válogatóversennyel folytatódik, az év fő viadalát, a vb-t pedig augusztus 23-26-án rendezik a portugáliai Montemor-o-Velhóban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!