Kajak-kenu Eb - Négy magyar érem a pénteki döntőkben

Sport, 2021.06.04

A magyar csapat tagjai négy érmet, közte két aranyat gyűjtöttek a poznani kajak-kenu Európa-bajnokság pénteki döntőiben, amelyek mindegyike olyan számban zajlott, amely nem szerepel az olimpiai programban.

A kora délutáni finálés blokk rögtön egy fölényes magyar sikerrel indult. Csipes Tamara és Medveczky Erika rajt-cél győzelmet aratott a kajak kettesek 1000 méteres számában úgy, hogy gyakorlatilag leiskolázták a mezőnyt. A honvédos egység már az elején elhúzott hét riválisától, 500 méterhez tisztán elsőként érkezett, majd a táv második felében elképesztő, több mint háromhajós előnyt dolgozott ki magának. A fölényét jól mutatja, hogy a másodikként célba érő spanyol duó több mint öt másodperccel gyengébb időt evezett.

A folytatásban a Noé Bálint, Gál Péter, Dombvári Bence, Kulifai Tamás összeállítású kajak négyes másodikként zárt a fehéroroszok mögött. A végső győztes a rajttól az élen haladt, csak a magyar és a orosz egység tudott vele lépést tartani, s bár a hajrához közeledve rövid ideig úgy tűnt, Dombváriék támadást indítanak az aranyért, a fehéroroszok visszaverték ezt, és végül magabiztosan diadalmaskodtak. A magyarok tisztán másodikként értek a célba az oroszok előtt.

A győriek 26 éves kenusa, a párosban Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes Balla Virág is nagyszerűen versenyzett 500 méter egyesben, de az ukrán Ludmila Luzannal nem tudta felvenni a küzdelmet. Utóbbi kenus óriási tempót diktált végig, és fölényes győzelmet aratott. Balla végig a fehérorosz Alena Nazdrovával vívott nagy csatát az ezüstért, és végül - 13 ezredmásodperces különbséggel - sikerült is ezt megkaparintania.

Ugyancsak fél kilométeren a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenu kettes a visszalőtt első rajt után négy-öt riválisával végig harcban volt a dobogóért, de a rendkívül szoros befutó után végül negyedik lett az orosz-német-ukrán trió mögött.

Az utolsó pénteki döntő, a férfi kajak egyesek futama is magyar éremesélyt kínált, s Kopasz Bálint élt is ezzel. A Győri Graboplast VSE 23 éves sportolója látszólag könnyedén lapátolva már féltávnál biztosan vezetett, a hajrában pedig még tovább növelte előnyét. Az ellenfelek végig csak a hátát nézhették, magabiztos győzelme jó előjel a szombati, 1000 méteres döntő előtt.

A többi finálét szombaton és vasárnap rendezik.


A további program:

később:
500 m-es középfutamok 17.30

szombat:
200 m-es és 500 m-es középfutamok 9.00
1000 m-es, 500 m-es és 200 m-es DÖNTŐK 10.20

vasárnap:
1000, 500 és 200 m-es DÖNTŐK 8.45
5000 m-es DÖNTŐK 14.08
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!