Kajak-kenu Eb - Újabb két magyar arany Szegeden

Sport, 2024.06.15

A magyar versenyzők újabb két aranyérmet szereztek szombaton délelőtt a szegedi gyorsasági, para kajak-kenu és SUP Európa-bajnokságon.

Kajak-kenu Eb Szegeden - Aranyérmes a női kajak négyes 500 méteren A múlt heti válogató és szétlövés megnyerésével Eb-keretbe és olimpiai csapatba került Kiss Ágnes és Nagy Bianka szegediként duplán hazai pályán versenyzett a Maty-éren, és alaposan meg is hálálták a közönségnek a bíztatást. Bár az 500 méternek az azonos oldalon evező spanyolok vágtak neki a leggyorsabban, a magyarok 250 méternél megelőzték őket és a hajrához érkezve tisztán vezettek. Az utolsó métereken aztán a 18 éves Kiss és a 23 éves Nagy némileg elfáradt, de az előnyük kitartott a célig, így újabb hazai aranyérmet ünnepelhettek a szurkolók.

"Szokatlan, hogy egy egység azonos oldalon, svéd módon evezzen, de az előző olimpián a kanadaiak is így álltak dobogóra, úgyhogy tudtuk, hogy a spanyolok is nagyon jók lesznek. Bár nekik ez a jobbos szembeszél talán nem kedvezett, talán ezért lehet, hogy féltáv után lemaradtak. Mi hozzájuk akartuk mérni magukat, de végül nem ők lettek a legnagyobb ellenfelek. - értékelt az MTI-nek Nagy Bianka. - Amúgy nem volt taktikánk, nem szokott lenni, belemegyünk keményen a pályába és próbálunk a leggyorsabbak lenni. A rajtot szerintem nagyon jól elkaptuk és bíztam benne, hogy 250-nél el tudunk lépni, ami sikerült is."

Hozzátette: nagyon szeret itthon versenyezni, sokat jelent, hogy már a rajt előtt, amikor bemondják a nevüket, hallja az üdvrivalgást a szurkolóktól és az utolsó száz méteren is rengeteget segít nekik a bíztatás.

Ehhez a számhoz hasonlóan a női kajak négyesek versenyében is hét hajó szállt vízre, köztük a Pupp Noémi, Csipes Tamara, Fojt Sára, Gazsó Alida Dóra összeállítású magyar egység. A hazai kvartett jól osztotta be az erejét, az óvatos kezdés után a hajrához közeledve már az ő hajójuk orra volt legelöl, s végül a lengyelek és a norvégok előtt mintegy fél hajóhossz előnnyel beérve magabiztos győzelmet arattak.

"Eddig minden idei versenyem jól sikerült, és nagyon örülök, hogy a lányokkal sikerült megszereznem az első nemzetközi érmemet" - mondta Fojt.

"A győzelem volt a célunk, főleg annak fényében, hogy a mezőnyben nem volt olyan négyes, amely az olimpián is indulni fog. Ez a siker jó jel, okosan osztottuk be a pályát" - fogalmazott Gazsó.

"Viszonylag erős szembeszél van, úgyhogy Tamitól azt az utasítást kaptam, hogy okosan evezzek és szerintem ezt sikerült is megvalósítanom. Tudtam, hogy a hajrára is marad tartalékunk. Szerintem nagyon jól megoldottuk ezt a feladatot" - értékelt Pupp.

"A négyesnek az a lényege, hogy mindenki ki tudja magát evezni, hogy összehangolva kijöjjön az, amit egyesben tudunk. És ez most sikerült" - mondta a négyesben kétszeres olimpiai bajnok Csipes, hozzátéve: nem tudják, hogy ez világszinten mire lehet elég, de ő nagyon büszke erre a csapatra.

Az egyes győzelméről szólva az MTI-nek kifejtette: felnőtt korosztályban ez az első sikere világversenyen K-1 500 méteren.

"Mindig saját magadat kell legyőzni, minden pályán, de azért mérem magam Emma Jörgensenhez, mert ő egy jó útmutató, hogy hol tartok a nemzetközi mezőnyben. Európa-bajnokként számomra mentális előny, hogy elhiggyem, Tokió után ismét meg tudom csinálni a dobogót majd az olimpián, talán még az aranyérmet is. Más, amikor az ember úgy megy ki, hogy egytől ötig bármi lehet, és más, amikor úgy, hogy igenis én ezt meg akarom nyerni" - nyilatkozott a már Párizsra is készülő Csipes Tamara, aki elárulta: az egyes és a négyes közötti bő egy órát pihenéssel töltötte és nagyon fegyelmezetten próbált csak a versenyre összpontosítani, ezzel is modellezve az olimpián majd rá váró körülményeket.

"Ott is két-két és fél óra lesz a középfutam és a döntő között, és erre mi tudatosan készülünk. Ez a mostani jó gyakorlás volt erre" - tette hozzá.

A hazai csapat parádés teljesítményt nyújtva összesen négy aranyérmet szerzett az Eb délelőtti programja során.

Délután négy SUP-döntő és hét, az ötkarikás programban nem szereplő gyorsasági szám fináléja szerepel a műsorban.

(FOTÓ)


később:
SUP 15.00
200, 500 és 1000 méteres döntők 16.00

vasárnap:
para döntők 9.30
200, 500 és 1000 méteres döntők 11.00
5000 méteres döntők 14.30
(MTI)

Galériánk

Kajak-kenu Eb Szegeden - Aranyérmes a női kajak négyes 500 méteren Kajak-kenu Eb Szegeden - Aranyérmes a női kajak négyes 500 méteren Kajak-kenu Eb Szegeden - Aranyérmes a női kajak négyes 500 méteren Kajak-kenu Eb Szegeden - Aranyérmes a női kajak négyes 500 méteren Kajak-kenu Eb Szegeden - Aranyérmes a női kajak négyes 500 méteren
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!